Samohrani roditelji – nevidljivi na socijalnoj karti Srbije

Okrugli sto „Samohrani roditelji – nevidljivi na socijalnoj karti Srbije“ održavće se u sredu, 20. marta 2013. godine u Press centru UNS-a, Knez Mihailova br. 6, od 12:00 do 13:15 časova.

Moderatorka ovog okruglog stola je Olivera Jovićević, autorka i urednikca u Radio-televiziji Srbije.

Kao govornici najavljeni su: Brankica Janković, državna sekretarka u Ministarstvu rada, zapošljavanja i socijalne politike, Snežana Stošković, direktorka Gradskog centra za socijalni rad u Beogradu, doc dr Saveta Draganić Gajić, šefica Odseka za brak i porodicu Instituta za mentalno zdravlje, Ana Jovanović, Udruženje Jelek i predstavnik samohranih roditelja.

Samohrani roditelj

FOTOGRAFIJA: www.dalje.com

Neke od teza o kojima će se debatovati su: nedorečenosti zakonodavstva i mogućnosti države da unapredi težak položaj samohranih roditelja u Srbiji; evropska i svetska iskustva u ovoj oblasti i mogućnosti primene nekih od najboljih primera; psihološka kriza samohranih roditelja; socijalne prinadležnosti, njihova visina, neujednačenost na nivou republike; usluge centara za socijalni rad; mogućnosti za osnivanje informativnog centra za podršku samohranim roditeljima i dr.

Okruglom stolu će prisustvovati i predstavnici nevladinog sektora, studenti, mediji i druge zainteresovane grupe.

Cilj ove javne debate je podizanje svesti celokupnog društva, posebno među zakonodavnim i izvršnim organima, o neophodnosti unapređenja zakonskih rešenja, kako bi se unapredio socio-ekonomski položaj samohranih roditelja. Ne postoji jedinstvena baza podataka o broju i položaju samohranih roditelja, ali je u protekloj godini na evidenciji Nacioanlne službe za zapošljavanje evidetnirano je preko 18.000 lica, od čega skoro 15.000 čine žene…

Organizatori okruglog stola su nevladine organizacije Udruženje Jelek i Centar za tranziciju i ljudska prava Spektar.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *