Salata od boranije prste da poližeš

“Mama, šta imamo za ručak?”

“Boraniju, sine dite…”

“Boranija, bljak!”

A onda bi usledilo jedno pola sata vaspitavanja kako se za jelo ne sme reći “bljak”. Budući da je moja mama Dalmatinka i da sprema najukusnija jela na svetu, prosto mi je bilo nemoguće da ona spremi boraniju, nikako mi nije “pasala” i zaslužno je ušla u top 3 najomraženijih jela. Deca obično ne vole brokoli, otud i čuvena rečenica svih mama “Brokoli je zdrav!”, pa onda ne vole spanać, a ja nisam volela boraniju i grašak. Kad ono jednog dana…

Sa svojih 24 godine u guzici, da izvinete, postala sam najglasniji protivnik boranije. Kad god bi se našla na stolu, ja bih lepo uzela ‘leba, masti i paprike u znak protesta. Jednog divnog dana na porodičnom stolu našla se opet boranija, ovog puta u drugačijoj odeći iliti što bi savremeni moderni kuvari rekli, u drugačijem dressing-u. Namrštila sam se na samo jedan pogled na to jelo i pitala mamu šta je uradila boraniji, pa ne liči na sebe. Naime, napravila je pravo dalmatinsko jelo, salatu od boranije, koja je odličan dodatak mesu ili čak i ribi. Zbog svoje traume iz detinjstva, nisam htela ni da okusim, pa smo se preganjale jedno pola sata, dok nije izvukla keca iz rukava sa rečenicom “Probaj za majčinu ljubav!”. Ih, kad me tako ucenjuje… Uzela sam besno kašiku, zahvatila što sam manje mogla, sa zatvorenim očima i nabranim nosem, jedva sam stavila kašiku u usta. Tajac. Ni mrvica odvratnosti. Pogledala sam u nju, pa opet u šerpu, pa u njen pobednički osmeh i već sam trčala po papir i olovku da zapišem recept.

Dakle, za sve boranomrsce, da ih preobratim u boranoljupce! Smajli. A i dolazi vreme posnih slava, pa ako ne znate koji biste još prilog uz ribu, ovo je odlično i jako brzo rešenje. Garantujem vam da će vas pitati znatiželjno “Od kad boranija ima ovako divan ukus?”.

SALATA OD BORANIJE

Potrebno:

– 4 krompira

– 1 kg zelene boranije, sveže ili zamrznute

– So

– Biber

– Maslinovo ulje

 

Priprema:

Staviti u posudu krompire u ljusci, da se skuvaju. Čim voda krene da ključa, staviti boraniju, smanjiti vatru i pustiti da se kuva pola sata do 45 minuta. Kada se boranija skuva, izvaditi prvo krompire, kojima ćemo odstraniti ljusku i iseći ih na kockice. Zatim boraniju procediti i sve zajedno (boraniju i krompir na kockice) vratit u posudu u koju su se kuvali. Posoliti, pobiberiti i dodati dva čepa maslinovog ulja. Izmešati, ostaviti da se ohladi i poslužiti uz ribu ili meso.

Prijatno!

p.s. Javite nam kako vam je ispalo!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *