Stendap komedija Ivana Tomića

Da li ste se nekada pitali šta je zajedničko nahovanju crtača i haškom tribunalu? Može li se srpska narodna pesma prepevati na engleski? Postoje li vilenjaci? Na ova nesvakidašnja, ali i mnoga druga pitanja, odgovara poznati evropski glumac, stendap komičar Ivan Tomić u svom stendap nastupu ”Čiča Tomićeva koliba”, koji će se odigrati u subotu, 17. avgusta u Mikser House-u (Karađorđeva 46), sa početkom u 21 i 30.

Ivan Tomić se glumom bavi od 1994. godine. U pozorištu, na radiju, filmu i televiziji je ostvario veliki broj uloga. Tomić se od pre dve godine uspešno oprobao u žanru stendap komedije i od tada nastupa sa “Čiča Tomićevom kolibom” širom Srbije, ali i u Sloveniji, Švajcarskoj, Engleskoj i Hrvatskoj.

Nastala u 18. veku na prostorima Velike Britanije, stendap komedija predstavlja scensku formu koja doživljava ekspanziju poslednjih godina, kako kod nas, tako i u zemljama regiona. Današnje poimanje zabave dobija potpuno novi pristup ovom kulturnom aktivnošću, a osobenost stendapa kao izraza ogleda se u humorističkom iznošenju stavova komičara, kao i njihovoj slobodi da u isto vreme budu i pisci i reditelji i glumci. Začeta sa idejom da se čuje glas obespravljenih koji su tražili način da se podsmehnu bahatosti i moći, stendap komedija je danas slavlje zdravog razuma i iskrenog smeha.

Ulaz je besplatan za sve ljubitelje ovog žanra.

Izložba Veštice – istorija proganjanja

Izložba Veštice – istorija proganjanja otvara se u četvrtak, 25. jula u 20h u prostoru Pop-up i galeriji Podroom (KCB, Trg Republike 5).

Multimedijalna izložba sastoji se iz dve paralelne postavke, koje su rezultat višegodišnjeg istraživanja na temu progona i nasilja kroz istoriju civilizacije. Umetnici iz kolektiva Omen teatra zasnovali su svoje radove na prikupljenim istoriografskim podacima i savremenim naučnim istraživanjima, ali i ličnim ispovestima žrtava nasilja.

Koristeći različite medije za svoj izraz, umetnici posmatraču omogućavaju da uoči složenost krizne društvene stvarnosti i da se odupre afektivnom i impulsivnom pravljenju izbora.

Ideja projekta je da pokaže važnost i složenost teme progona koristeći dubinske i naučne analize, a rezultati tog istraživanja prerasli su u umetničke forme i izraze.

Cilj projekta je pomoć društvu da postane svesno rizika i opasnosti koje određeni oblici društvenog ponašanja nose, i da na vreme prepozna situacije koje se mogu oteti kontroli i povesti ljude na put nasilja i mržnje.

Izložba će trajati do 17. avgusta. Radno vreme je od 12 do 20h, a nedeljom ne radi.

Izložba Moderni FLUizmi

Izložba pod nazivom Moderni FLUizmi biće otvorena u Galeriji (Knez Mihailova 53) i izlozima FLU do 10. septembra.

Umetnice Kora Leone, Miljana Radojičić, Nikita Denmark, Ana Ljubinković i Dragana Ognjenović predstaviće svoje radove, a posetioci će imati priliku da pogledaju kako moda izgleda u prostorijama galerije, i da li ona može biti umetnost.

fluizmi

Prvo će biti izloženi koferi, torbe za plažu, damske večernje i dnevne tašne Miljane Radojičić.

Galerija je radnim danima otvorena od 17 do 21h, a kustos izložbe je Jelena Spaić.

Mats Staub u KC Gradu

Program pod nazivom Inspiracija Beograd održava se u Kulturnom centru Grad, koji će u saradnji sa festivalom Culturescapes iz Bazela ugostiti švajcarskog umetnika Matsa Stauba.

Mats će od subote, 20. jula do 20. avgusta raditi na projektu “21”. Kroz susrete i intervjue sa Beograđanima sakupljaće materijal koji se odnosi na trenutak kada su napunili 21 godinu.

Mats Staub rođen je 1972. godine u Bernu. Živi i radi u Bazelu i Cirihu, kao i mestima u kojima se odvijaju njegovi dugoročni projekti. Studirao je teatar, novinarstvo i religiju u Bernu, Frajburgu i Berlinu. Od 1996. do 2001. godine kao novinar je radio za različite publikacije, a od 2002. do 2004. godine kao dramski savetnik u Nojmarkt teatru u Cirihu. Svoje umetničke projekte na raskršću teatra i izložbe, novinarstva i nauke razvija od 2004. godine.

mats-staub

U projektu “21” umetnik će sakupljati individualna sećanja različitih ljudi koja se odnose na momenat u kom su postali odrasli i napunili 21 godinu, a periodu između 1938. i 2011. godine.

“Ispiracija Beograd” je program koji su u junu 2012. godine pokrenuli Kulturni Front i Kulturni centar Grad. Do sada je četvoro umetnika gostovalo u okviru ovog projekta – Jakob Dalgren, umetnik iz Švedske, Jozef Klajndinst, austrijski pisac, nemački kamerman i reditelj, Niklas Rid Midlton, i multimedijalna umetnica iz Francuske, Marianne Maric.

Izložba “Zavodljivost deformacija”

Izložba Nađe Radmanović pod nazivom “Zavodljivost deformacija” otvara se večeras u glavnom holu Doma omladine Beograda u 19h.

Nadja-Radmanovic-slider

Nađa Radmanović rođena je 1994. godine u Njujorku. Završila je ovu studentsku godinu kao najbolji student fotografije na njujorškom Institutu za modu i tehnologiju (Fashion Institute of Technology). Od jeseni nastavlja specijalističke studije na odseku Istorije umetnosti i galeristike.

Pored fotografije i Istorije umetnosti, za užu specijalizaciju je odabrala francuski, engleski i psihologiju. Zahvaljujući odličnom proseku njeno ime je na Dekanovoj listi najboljih studenata F.I.T.-ja, a član je i Društva zaslužnih studenata Phi Theta Kappa. Prvu samostalnu izložbu fotografija u Srbiji, “Potisnuta uma”, imala je 2012. godine u pančevačkom Centru za kulturu.

Učestvovala je na mnogobrojnim fotografskim takmičenjima i izložbama u SAD-u. Trenutno priprema samostalnu izlozbu u  Njujorku, koja će biti održana ove jeseni u prostorijama Konzulata  Republike Srbije.

Izložba Umetnost XVIII veka

Izložba Umetnost XVIII veka u kolekciji Galerije Matice srpske otvara se u sredu, 17. jula u Galeriji SANU u 20h.

Ova bogata kolekcija ilustruje proces napuštanja vizantijske tradicije i opredeljenje srpskog slikarstva za šire kulturološke ideje doba prosvetiteljstva.

hristofor-zefarovic-_-sv.-dimitrije-oko-1740.

Kroz više od 100 reprezentativnih dela (ikone, religiozne kompozicije i portrete) autorke dr Branke Kulić prikazana je likovna poetika tradicionalnog zografskog, ranobaroknog, reprezentativnog visokog i kasnobaroknog srpskog slikarstva XVIII veka.

Deo izložbe čine rezultati naučnih ispitivanja materijala i tehnika izrade dve najstarije izložene ikone (Blagovesti iz XVI veka i Usekovanije deset kritskih mučenika sa kraja XVII veka), koja su sproveli srpski stručnjaci.

Izložbu upotpunjuju tekstualne legende, konzervatorski posteri, priče o slikama i biografijama umetnika koje su dostupne u štampanoj formi i putem “QR” kodova, a posetioci će moći da pogledaju i emisije o umetnosti XVIII veka iz kolekcije Galerije Matice srpske u produkciji RTV Vojvodine (Čuvari sećanja – Barokne mene slike sveta, 2011) i RTS (Srpska umetnost XVIII veka, 2012).

Kustoska tumačenja izložbe biće organizovana svakoga dana od 18 i 20h. Osim toga organizovan je i prateći program – stručna tumačenja izložbe, predavanja, konzervatorske priče, promocija kataloga i drugo.

Na otvaranju izložbe će govoriti akademik Dimitrije Stefanović, generalni sekretar SANU, mr Tijana Palkovljević, upravnica Galerije Matice srpske, Slaviša Grujić, potpredsednik Vlade AP Vojvodine i pokrajinski sekretar za kulturu, Bratislav Petković, ministar kulture u Vladi Republike Srbije i akademik Dinko Davidov, istoričar umetnosti, koji će svečano otvoriti izložbu.

Radno vreme Galerije SANU (Knez Mihailova 35) je od 11 do 22h.