Rodni barometer u Srbiji

Prezentacija rezultata istraživanja i studije “Rodni barometer u Srbiji: Razvoj i svakodnevni život” će se održati 26. marta 2013.godine od 12 do 14h u Velikoj sali Medija Centra, Terazije 3/II, Beograd. Na prezentaciji će govoriti Marina Blagojević Hughson, autorka i Asja Vrbanova, direktorka kancelarije UN Women u Srbiji.

Rodni barometar 2013

Anketa Rodni barometar, prvi put sprovedena u Srbiji 2006. godine, ponudila je složenu analizu obrazaca i kvaliteta svakodnevnog života u Srbiji iz rodne perspektive. Rodni barometar 2012. donosi još potpunija saznanja o životnim stilovima i odnosima između žena i muškaraca različitih generacija, nivoa obrazovanja i mesta stanovanja. Ovo istraživanje postavlja u središte pažnje staranje i ekonomiju nege, jedan od najvažnijih aspekata društvenog i ekonomskog života koji je, kako se navodi u najavi prezentacije Rodnog barometra, zanemaren u javnom diskursu i javnim politikama.

Ova studija, takođe, uvodi neke važne teme i postavlja pitanja važna za dalju raspravu među onima koji su aktivno zainteresovani za formulisanje razvojnog programa za srpsko društvo, programa u čijem bi središtu bili priznanje, inkluzija i kvalitet života svih članova društva.

Kako se navodi u saopštenju UN Women, TNS Gallup i Marine Blagojević Hughson, autori ovog istraživanjai studije se nadaju da će “njegovi nalazi biti upotrebljeni za definisanje budućih politika kadrih da ubrzaju ne samo napredovanje ka rodnoj ravnopravnosti već i druge razvojne procese, koji počivaju i na pravednijim i kvalitetnijim odnosima između žena i muškaraca”.

 

One Reply to “Rodni barometer u Srbiji”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *