Reditelj Mads Bruger u Beogradu

Danski reditelj i novinar Mads Bruger gostovaće 16. maja u Beogradu u organizaciji filmskog festivala Slobodna zona.

Mads Bruger

Bruger, jedan od najprovokativnijih dokumentarista današnjice, poznat po originalnoj tehnici performativnog novinarstva kojim do brutalnosti razotkriva apsurdnost pojedinih društvenih fenomena, sistema i ideologija, u Beogradu predstavlja film “Ambasador”.

Ovaj film će biti prikazan u Dvorani Kulturnog centra Beograda u 20h, a nakon projekcije publika će moći da razgovara sa rediteljem.

Bruger kupuje lažni diplomatski pasoš i odlazi u Centralnoafričku republiku, bivšu francusku koloniju, u kojoj se predstavlja kao uspešan poslovni čovek koji je došao u diplomatsku misiju. Pomoću novog identiteta, pridružuje se skupini beskrupuloznih belaca-biznismena, diplomata i bogataša sa novcem sumnjivog porekla, koji u saradnji sa korumpiranom političkom klasom uživaju na račun naroda.

Zahvaljujući aparatima skrivenim u prostorijama ili mini kamerama u odeći, Bruger stvara brutalano i autentičano filmsko delo, međužanrovsku tragikomediju koja predstavlja oštru kritiku postkolnijalne francuske Afrike.

Mads Bruger je napisao i nekoliko knjiga, a najpoznatija je “Borderlands”, koja je posvećena najvećem slučaju organizovane seksualne zloupotrebe dece u Danskoj. Kreirao je nagrađivane radijske programe, a na nacionalnoj televiziji vodio je emisiju “Jedanaesti sat”. Autor je i televizijske serije “Danci za Buša”.

 

Izvor: www.b92.net

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *