Reci NE nasilju u porodici!

Porodično nasilje je svakodnevno prisutno u Srbiji i predstavlja jedan od najvažnijih problema našeg društva koji zahteva hitno rešavanje, kroz edukaciju, osnaživanje žena, konkretne akcije podrške i dosledno sprovođenje zakonskih rešenja. Poražavajuće deluje podatak da je broj žrtava nasilja u porodicama u Srbiji u porastu. Svaka druga žena u Srbiji u jednom trenutku je bila žrtva nekog vida nasilja u porodici (fizičkog, psihičkog, seksualnog, ekonomskog), a tokom 2011. godine je ubijeno 28 žena. Žrtve su najčešće žene i devojčice, a nasilnik je muškarac u preko 94 odsto slučajeva, pri čemu prednjače muževi i nevenčani partneri. Nasilju u porodici su izložene žene svih starosnih i obrazovnih kategorija, društvenih slojeva i porodičnog statusa, dok je profil počinilaca nasilja raznovrstan.

Kompanija Avon, u okviru svog programa Reci NE nasilju u porodici, pokrenula je novu kampanju koja za cilj ima  podizanje svesti i edukaciju javnosti o ovom problemu. Kampanja pod nazivom „Udari mene a ne žene“ okupila je naše poznate sportiste, šampione u borilačkim veštinama, koji će dati svoj doprinos i poslati snažnu poruku da nasilju nije mesto u porodici i društvu već isključivo u sportu.

Akciji pod sloganom „Udari mene a ne žene“ su se pridružili Nenad Borovčanin, bokserski šampion Evrope u kruzer kategoriji u verziji WBO i Milan Jovanović Strongman, trostruki šampion u kategoriji WPA i GPC u dizanju tereta i takmičar u kategoriji strongman.

Zajednički cilj svih učesnika je aktivno suprotstavljanje agresivnim oblicima ponašanja i nasilju u porodici, čije su žrtve najčešće žene i deca. Psihičko i fizičko maltretiranje „na kućnom pragu“, koje je veoma prisutno u našoj svakodnevnici, a često traje dugi niz godina, skriveno od pogleda okoline, ostavlja teške emotivne posledice i otvara brojna socijalno-ekonomska pitanja za čije rešavanje je neophodna šira društvena podrška.

Kao vrhunski profesionalni sportista i aktivan borac za popularizaciju sportske kulture i boksa kao plemenite veštine, Nenad Borovčanin se priključio akciji i poručuje mladima: „Udarci su dozvoljeni samo u sportskoj areni ili borilačkom ringu, gde se ispoljava fizička snaga prema sportskim pravilima, u viteškom duhu. Nasilju nije mesto u porodici, gde od malena treba negovati odnose pune ljubavi, poštovanja i tolerancije”. Takođe, edukacija mladih kroz školovanje i bavljenje sportom će im usaditi prave životne vrednosti  koje treba vratiti u naše društvo, rekao je Borovčanin.

Kampanja „Udari mene a ne žene” ne poziva na nasilje, već naprotiv, podstiče muškarce da izvan sportskih borilišta fizičku snagu ne pokazuju prema slabijima od sebe, nego da svoju energiju usmere ka ostvarivanju pozitivnih životnih ciljeva.

Nasilje u porodici u Srbiji predstavlja problem na koji društvo mora odlučnije da reaguje. Porodica, koja bi trebalo da pruža zaštitu i utočište, mnogima predstavlja mesto patnje, ugnjetavanja i omalovažavanja, a često je žrtvama nasilja ugroženo zdravlje ili im je život doveden u pitanje. Nephodno je još dosta rada u oblasti pružanja pomoći i podrške osobama koje su pretrpele nasilje u porodici, kako bi one polako počele da stiču poverenje i bez straha i stida se obratile za pomoć institucijama i organizacijama koje pružaju pomoć žrtvama porodičnog nasilja. Osnaživanje žena, unapređenje ukupne rodne ravnopravnosti i razvoj usluga socijalne podrške za nasilje u porodici su među prvim koracima na putu rešavanja ovog problema. Pored toga, suzbijanje siromaštva i socijalne isključenosti, kao i edukacija i podizanje javne svesti o problemu porodičnog nasilja treba da doprinesu suzbijanju nasilja nad ženama u porodici, što zahteva veće angažovanje institucija, medija i svih činilaca društva.

U nastojanju da im pomogne ukoliko se nađu u sličnim situacijama Sigurna kuća savetuje sve ugrožene žene i decu da:

– pozovu policiju – 92
– pozovu hitnu pomoć – 94
– pozovu prijatelje
– pozovu roditelje
– idu kod lekara i pribave potvrdu o nanetim povredama
– obrate se Centru za socijalni rad (Beograd, Novi Sad)
– pozovu Sigurnu kuću u Kragujevcu – 065/ 612 04 90
– pozovu Sigurnu kuću u Smederevu – 062/ 60 80 80

Ukoliko kojim slučajem niste sigurni da li ste žrtva, na sajtu www.nasiljeuporodici.rs pored ovog testa možete naći još niz potrebnih informacija. 

TEST – DA LI SI ŽRTVA NASILJA U PORODICI


1. On određuje ko će biti u imeniku mog telefona. Sve moje poruke čita i želi da zna o čemu i sa kim razgovaram. Komunikaciju sa drugima sam zbog toga svela na minimum.

2. Mnogi moji raniji prijatelji/ce mu se ne sviđaju. Da ga ne povredim, prestala sam da se viđam sa njima.

3. On me toliko voli i ljubomoran je na sve, da mi čak ne dozvoljava da nađem posao i zaposlim se. Uopšte, svako moje udaljavanje od stana praćeno je njegovom budnom pažnjom.

4. Sve što zaradim dajem njemu. Sam odlučuje kako će to da potroši, a ja moram da molim da mi da novac za neke osnovne lične stvari.

5. Na moje primedbe da nam je brak više neizdrživ, govori mi da ne pokušavam da se razvedem – na sudu on sigurno dobija decu, jer sam ja loša majka.

Reci NE nasilju u porodici!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *