Recept za srećan i uspešan život

Poslednjih par dana lutala sam po knjižarama i zgrozila me je jedna činjenica – zatrpani smo knjigama koje nas uče kako da budemo srećni, bogati, voljeni i uspešni u svim životnim sferama. Naslovi obećavajući, a tekstovi površni i besmisleni. Ma, da! Svima će se kockice u životu složiti ukoliko bar jednu od knjiga pročitaju od korica do korica. Baš tako to ide. Posle čitanja jedne knjige čovek postaje mudrac koji za svaki problem ima adekvatno rešenje. Da je tako, suza, bola i neuspeha ne bi ni bilo, a njima smo okruženi sa svih strana. Priručnici za srećan život ne rešavaju probleme, ma koliko se pojedinci uzdali u njihove magične moći.

Većina štiva tog tipa se bavi presipanjem iz šupljeg u prazno, pa tako i glava čitaoca ostaje prazna i posle svih pompeznih naslova i podnaslova. A čitaoci se uzdaju u veliku iluziju da se do svega može stići preko noći. Pročitaš knjigu, odspavaš sa osmehom na licu i od sutra si miljenik sudbine. Od sutra si bogatiji od Bil Gejtsa i mudriji od Dalaj Lame.

to-be-happy-make-other-people-happy

Samo ako pročitaš tu knjigu koja ti nudi sve na dlanu, osim jedne činjenice koja čitaocu sreću kvari, a to je činjenica da je svaki čovek priča za sebe, te da je na njega nemoguće primenjivati univerzalna pravila i recepte. Ovaj “mali detalj” kao da namerno zaboravljaju autori bestselera koji će vam promeniti život iz korena. Taj detalj će i jednog čitaoca dovesti do razočarenja, jer će ostati bez novca u džepu, sa pregršt izneverenih očekivanja. Do sreće, uspeha i svega onoga čemu težite dolazi se zaobilaznim putem. To je put čiju stazu ćete sami morati da utabate, bez ijednog jedinog priručnika u džepu. To je put na kojem ćete osluškivati sebe i svoje potrebe, a ne čituckati uputstva za upotrebu sopstvenog života.

Odbacite priručnike koji vas jedino mogu dovesti do zbunjenosti i prihvatite činjenicu da ste univerzalna pojava na ovoj planeti. Upoznajte sebe i dopustite životu da vas uči. Nasmešite se svom savršeno nesavršenom životu i bez zadrške uživajte u njemu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *