Rat i mir muško- ženskih odnosa

Situacija je sledeća:

On kaže:”Draga, da promenimo položaj?”, onako mazno i slasno.

Ona se oduševljeno okrene i kaže:”Da, dragi, ti opeglaj sledeću turu veša, a ja ću piti pivo i gledati televiziju!”

Naravno da je ovo šala, ali vidljiva je razlika u komunikaciji žena i muškaraca, odnosno, opcija “gluvih telefona”. Žene više vole da brbljaju, muškarci da rade. Kad se voze automobilom, njemu prija ta tišina koja ga opušta, lagana muzika, konj u Mercedesu koga on sa svojom Tojotom pretiče i pobedonosno se iskezi. Njoj je dosadno, nema šta da se vidi kroz prozor, osim nekog sivog automobila koga smo, zaboga zašto pretekli, kad je ceo put naš i nigde ne žurimo. “Pričaj sa mnom!” pola ljutito, pola detinjasto kaže Ona, dok On prevrne očima u stilu “Evo je opet!” i kaže onako sumorno “Uf, a o čemu?” ili promrmlja nešto kako je umoran.

Fotografija: Mina Gudurić

Model: Danijela Todorović

Koreni nerazumevanja leže u najlepšem dobu svakog čoveka ili žene- u detinjstvu. Devojčice su sklapale prijateljstva sa bezbroj pitanja, potpitanja, zaključaka i opisa čija je lutka lepša, a muškarci su jednostavnim pokazivanjem rukom dokazali kako je njihov džip Burago najbrži, sa samo jednim uzvikom “Brrrrrrm, brrrrm” i time bi stekli prijatelja za ceo život. Najbolji primer su likovi iz filma “Kad porastem biću kengur”, Avaks i Hibrid kojima se cela komunikacija svodi na samo par rečenica.

Studije pokazuju da postoji čak šest razlika u komunikaciji između dva pola, a mi Vam dajemo i šest rešenja problema.

Neverbalna komunikacija

Da li ste videli kako dve žene komuniciraju neverbalnim putem? One jedna drugoj dodiruju ruku sa sve “Sestro slatka!”, mazne su jedna prema drugoj, kada šetaju uhvate se pod ruku, neke čak idu i dotle da pokazuju svoj drugarski odnos kroz držanje za ruku. Muškarcima je sve to “bljak, fuj” i retko kad dodiruju svog prijatelja. Osim kad se rukuju ili kad moraju da mu odvale rame pesnicom i uzviknu pritom:”Debilčino jedna” sa sve osmehom. Kako sprečiti da dođe do razilaženja pri neverbalnoj komunikaciji? Jednostavno, žene bi trebalo da shvate da muškarci nisu čiviluci na koje se one obese i traže im punu pažnju, jer nju imaju svakako i uvek, a muškarci moraju češće da pokazuju sitne znake pažnje svojoj lepšoj polovini. Poseban pogled, poljubac u nosić ili zagrljaj “iz vedra neba”- načina je mnogo, Vi smislite svoj…

Svađe

Ako ste ikad prisustvovali muško-ženskoj svađi, onda znate kako to izgleda. Poludela mačka i naizgled pokunjeni, ali vrlo ljut pas. Muškarci stvarno imaju visok prag tolerancije, ali šta žene rade tokom svađe? Postavljaju pitanja. Milion pitanja. Muškarci daju odgovore. Kratke odgovore. A onda puknu. Kada dođu do zajedničkog zaključka, a to je- ne slažemo se i nećemo nikako jedno drugo ubediti u suprotno- svako ode na svoju stranu. Ona u sobu, on napolje. Kako prevazići uspešno svađu? Jednostavan odgovor- nikako. Ona je izduvni ventil svake veze, oslobađa negativnih osećanja i nagomilane frustracije (zašto se kaže da je najbolje vođenje ljubavi posle dobre svađe?) i najbitniji deo dolazi posle, ko će prvi spustiti gard, a da se ne oseća kao gubitnik? Trebalo bi svakako jedno drugom da se izvine, što nas vodi sledećoj tački.

Izvinjavanje

Žene se izvinjavaju da ne bi bile ostavljene, muškarci da se ne bi “od muve pravio slon”. Ako se tišina posle svađe produži, može doći do razlaza, što obe strane ne žele, zato svako od njih vaga da li da se izvini ili ne. Kako reći “Izvini”? Ovo važi i za muškarce i za žene, trebalo bi skloniti ponos u stranu (ponos i sujeta ustvari dovode do razbijanja brojnih uspešnih veza), razmotriti činjenice, pa ako i niste krivi, treba pružiti “ruku pomirenja”. Suprotna strana će možda malo odugovlačiti, ali duboko u sebi, ona je već prihvatila izvinjenje.

Fotografija: Mina Gudurić

Model: Filip Faust Gačić

Davanje komplimenata

“Jao, kako ti je lepa tašna!”- ovako zvuče žene.

“Gde si brate, joj morončino, što ti je frizura kao da si je malterom pravio!”- ovako zvuče  muškarci.

Kada treba da se da kompliment ženi, muškarci lupe prvo što im padne na pamet, pa makar to bilo i glupo.

“Pa lepa ti je ta šnala, nekako retro…”

“Budalo, to nije šnala, nego rajf!”

Dakle, dragi muškarci, naučite da dajete komplimente (pitajte stričeva Kazanove i ujake lafove) i primetite kad imamo nešto drugačije na sebi, a  Vi drage žene, nemojte se mnogo nervirati ako i pogreši, namera je ipak bitnija. Zadovoljno se zahvalite na komplimentu i poslužite ga jednim poljupcem.

Rešavanje problema

Jedan običan dan u domaćinstvu. Žena je taman krenula da uzme veš iz mašine i kako je ušla u kupatilo, tako je počela da kuka, psuje, viče i urliče. Veš mašina je “otegla papke” i vode je svuda po kupatilu. Muškarac pritrčava i pomaže joj negodovanjem, ne daj Bože da uhvati džoger u ruke. On želi da kupe polovnu mašinu kod Rake Kokošara, jer je čuo da on ima mašine ko zmaj. Ona hoće da pita svoje prijateljice kakvo su iskustvo imale sa polovnim mašinama, da li im radi bubanj kako treba, kako peru veš, da li treba staviti jednu mericu više praška, da li od centrifuge mašina skače po kupatilu kao pomahnitali konj…  Ono što muškarci traže je akcija, a žene analizu celog problema i mogućih rešenja. Mi već imamo rešenje za ovaj problem- dok žene razmišljaju, Vi lepo idite do Rake Kokošara i rezervišite jednu mašinu-zmaja za koji dan, taman dok Vaša žena pokupi sve potrebne informacije.

Isterati svoje

Kao što smo već rekli, glavno žensko oružje su pitanja. Ako želi nešto suprotno od želje njenog muškarca, Ona će njega kroz pitanja navesti “vodu na svoju vodenicu”. Ona postavlja puno pitanja, tako da se On pogubi u celoj toj “Zašto, kako?” komunikaciji i na kraju samo slegne ramenima i kaže “Dobro, kako god ti hoćeš, meni je svejedno…”. Muškarci su u isteravanju po svom direktni, oni odmah kažu šta žele. Nekad im popustimo, nekad ne. Pošto nije svejedno, želimo da kažemo obema stranama samo jednu reč kao rešenje- KOMPROMIS.

Nadamo se da smo makar malo pomogli da Vaša veza bude uspešnija i puna razumevanja. Za sve kontraindikacije, način upotrebe i neželjene simptome, obratite se Vašoj jačoj/lepšoj polovini.  

One Reply to “Rat i mir muško- ženskih odnosa”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *