Rak jajnika – podmukla bolest

Za rak jajnika često kažu da je najpodmuklija ginekološka bolest – najčešće se otkrije tek kada je bolest već dobro uznapredovala, a šanse za lečenje prilično male. Zato je rak jajnika najsmrtonosniji ginekološki  kancer od kojeg u Srbiji godišnje oboli oko 800, a umre više od 450 žena. Ono što u celoj priči čudi je činjenica da ova bolest može na vreme da se otkrije najobičnijim ginekološkim pregledom i ultrazvukom.

Simptomi su nejasni i netipični, a na žalost, naše žene ne idu redovno na preventivne ginekološke preglede, upozorili su stručnjaci povodom nedavno obeleženog Svetskog dana borbe protiv raka jajnika.

Doktor Suzana Vasović, pomoćnik direktora Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije, kaže da su simptomi raka jajnika neupadljivi i često se pripisuju drugim bolestima – nadimanje, veoma brza sitost  prilikom obroka, uvećan obim trbuha, neobjašnjivo povećanje telesne težine. Sa takvim simptomima gotovo niko ni ne pomišlja na ginekološko oboljenje, a kamoli na odlazak na ginekološki ultrazvuk. Zato je  veoma važno da mi, žene mislimo na sebe – i da makar jednom godišnje odemo na preventivni ginekološki pregled i ultrazvuk (na koji imamo pravo BESPLATNO, u našim domovima zdravlja).

Pelvic_ultrasound

Izvor: www.healthtap.com

– “U svetu, a i kod nas, oko pet odsto pacijentkinja srećnim slučajem otkrije bolest. Tako otkriven rak u ranoj fazi, posle jednostavne hirurške intervencije i terapije, daje pacijentkinjama visoke šanse za  oporavak. Ali ako se bolest otkrije u trećem i četvrtom stadijumu, onda nas čekaju veoma komplikovane operacije, agresivna hemoterapija koju pacijentkinje teško podnose i opet, najčešće ta bitka bude  unapred izgubljena” – smatra dr Vladimir Pažin, načelnik Poliklinike Ginekološko-akušerske klinike „Narodni front“ i predsednik Udruženja za ginekološku onkologiju.

Ako mislite „neće baš mene“ i „mlada sam ja za to“ treba da znate da u zavisnosti od tipa, rak jajnika javlja se kod starijih od 60 godina, ali isto tako i kod žena mlađih od 20. godina! Ako pušite, rodite dete u  poznijim godinama, ili niste imali dece, koristile ste zamensku hormonsku terapiju, s godinama rizik od ove opake bolesri raste.

– “Zato je redovan ginekološki pregled jednom godišnje najbolji način da se ova bolest otkrije u ranoj fazi, kada mogućnost preživljavanja više od jedne godine iznosi 93 odsto” – apeluje dr Vasović.

ovarian_cancerIzvor: www.healthbase.com

Stručnjaci posebno naglašavaju da je zabluda da Papanikolau test može da otkrije rak jajnika, već da su potrebni ginekološki pregled, ultrazvuk i eventualno tumor markeri. Svuda u svetu, osim uređenog  zdravstvenog sistema, velika odgovornost za zdravlje pacijenata je i na njima samima – od toga koliko sami brinu o svom zdravlju i idu na preventivne preglede zavisi ne samo da li će biti zdravi i u kom  stadijumu će im biti otkrivena bolest, već da li će njihovo zdravstveno osiguranje pokriti troškove lečenja. Da bi se značajnije smanjile stope oboljevanja i umiranja od nekih bolesti (naročito onih koje se mogu  sprečiti ili rano otkriti, gde spada i rak jajnika), potrebne su dve opsežne akcije – rad na podizanju svesti i edukacija građanja i građanki da brinu o svom zdravlju, a druga je, eventualno uređenje  zdravstvenog osiguranja tako da se za nebrigu o zdravlju udara po – džepu po principu „ne dođeš na PREVENTIVNI pregled, razboliš se, to osiguranje ne pokriva“.

Nekako imam utisak da je moć napisanih edukativnih tekstova poput ovog, mnogo manja od moći „udaranja po novčaniku“.

UPUTSTVO ZA UPOTREBU:

Odredite mesec, bio to januar ili jun. Upišite u kalendar (smartfone, šta god). I SVAKE godine u to vreme – kod ginekologa na ginekološki pregled, ultrazvuk i UZ dojki. To čekirajte u rubrici „šta sam uradila  za sebe“.

– “Gotovo svi tipovi raka jajnika su izuzetno hemiosenzitivni, pa hemioterapija daje dobre rezultate” – navodi dr Suzana Vasović. – “Nadamo se da će uskoro i Republički fond za zdravstveno osiguranje naći  sredstva da u lečenje, osim klasičnih citostatika, uključimo i nove preparate, koji sprečavaju prokrvljenost tumora i povećavaju procenat izlečenih pacijentkinja.”

2 Replies to “Rak jajnika – podmukla bolest”

  1. Podsticajan tekst za sve zene/devojke da vode racuna o svom zdravlju ali nazalost desava se, i to sve cesce da i ginekolozi zakazu. Moja kuma je isla na redovne ginekoloske preglede bas u domu zdravlja, svake godine, promenu je iz druge u trecu grupu sekreta ginekolog objasnio normalnom pojavom koja nije za zabrinjavanje. Nazalost posle 3 meseca je obolela od raka jajnika koji se progresivno sirio. Hirurg u Kamenici joj je trazio pare ispod ruke da je operis sutradan jer je hitan slucaj?! Na srecu ili zalost nije imala te pare, otisla je u lokalnu bolnicu, odstranjena joj je cela materica, oba jajnika, deo trbusne maramice. Prosla je 6 tura hemoterapije koje je morala da kupi ili da ceka vide od godinu dana da dobije besplatno.
    Dva meseca posle hemoterapije ona se oseca dobro, tumor markeri su u normali, krvna slika uredu, MR ceka rezultat, ima podrsku cerkice i sina, nada se lepsem sutra…

  2. Na zalost, ocigledno u domovima zdravlja ne vode toliko racuna iako navodno stalno apeluju na redovne preglede. Privatne ordinacije su ipak bolje.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *