Putovanje na šinama ponovo hit

Putovanje na šinama danas je ponovo hit u Evropi, jer su mnogi uvideli da voz ima mnoge prednosti u odnosu na avion. Vozom iz Beograda može da se za malo novca stigne i “do kraja sveta”. Vozovi nemaju ograničenje za prtljag, polaze na vreme, ne “upadaju” u saobraćajnu gužvu i stižu direktno u centar grada.

Goran Matijašević iz odeljenja za vozne karte u “Putniku” ističe da “Najviše putuju mladi, i oni se trude da saznaju koje su destinacije na promociji, pošto jeftine karte niko ne reklamira. Najbolji primer je put do Berlina. Povratna karta u redovnoj prodaji košta 433 evra. Međutim, ukoliko je putnici kupe preko Budimpešte, koštaće 84 evra”. Matijaševič dodaje i to da “Malo ko zna da su Mađarska i Srbija potpisale ugovor o posebnoj ceni karata, pa sve karte za zapadnu Evropu treba kupovati preko Budimpešte.Isti sporazum potpisan je i sa Zagrebom. Ko ne bira datum i vreme, može da putuje za izuzetno malo novca.

U Srbiji se zahvaljujući nemačkom EPA sistemu, na koji smo i mi priključeni, mogu kupiti karte za gotovo čitav svet, osim za “Talis” vozove (koji saobraćaju u Holandiji, Belgiji, Luksemburgu i Francuskoj), španske i portugalske vozove. Čak i oni koji traže određeni datum putovanja za Berlin mogu da nađu kartu za 94 ili 104 evra. Voz kreće u 11 časova i u Budimpeštu stiže u 18.55, zatim u 20.05 nastavlja dalje i u Berlin stiže u 9.10. Ležaj sa posteljinom košta 20 evra.

Do Minhena, takođe, može da se stigne za 84 evra, a do Ciriha za 104 evra. Do Ciriha može da se putuje i preko Zagreba, i put, praktično, traje 24 časa, ali se nekome ko ne žuri mnogo isplati. Vozovi su čisti, uredni, najčešće poluprazni i, što je najvažnije, stižu na vreme.

Promotivne karte mogu da se kupe i do šest meseci unapred. 9. decembra biće objavljen novi red vožnje za narednu 2013.godinu.

Trenutno postoji voz iz Beograda za austrijski Vilah (preko Ljubljane) za 29 evra, ali većina jeftinih vozova kreće iz Beča. Povratne karte iz Beča do Rima, Hamburga, Minhena, Pariza, Berlina i Amsterdama koštaju od 29 evra. Radi se o noćnim vozovima, a u pomenute gradove stiže se ujutru.

  • Mališani do 4. godine u većini evropskih zemalja putuju besplatno.
  • Deca do 14 godina plaćaju pola karte.
  • Dete do 10 godina ležaj deli sa roditeljima.
  • U Austriji i Nemačkoj deca putuju besplatno do 14 godina.
  • Porodične karte (treći i četvrti putuju besplatno) treba kupovati u Nemačkoj, Češkoj, Slovačkoj, Austriji, Hrvatskoj i Crnoj Gori.
  • Penzioneri imaju popust uz kartu „Rejl plus“ koja košta 800 dinara, ali ne važi za međunarodne vozove.
  • “Interejl karta” se isplati mladima koji putuju po Evropi, jer je u istočnoj Evropi niko ne priznaje.

Pre putovanja treba se dobro raspitati o kartama i pogodnostima, jer se u mnogim zemljama, naročito onima sa bogatom železničkom tradicijom, stimuliše kupovina mesečnih karata.

Turista može da za manje od 200 evra kupi mesečnu kartu s kojom može neograničeno da se vozi švajcarskim vozovima i besplatno uđe u 400 muzeja.

Postoje i kombinovane karte za Švajcarsku i Nemačku ili Francusku.

Više informacija na: www.mojodmor.rs

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *