Pušačka zona u Beogradu

Prva pušačka zona u Beogradu otvara se 9. decembra na Trgu Milana Mladenovića ispred Doma Omladine, nakon čega sledi i rege koncert. Projekat je pokrenut da bi se skrenula pažnja na problem nagomilanih pikavaca na javnim površinama.

Pod sloganom “Pod nije piksla”, a uz podršku Gradskog sekretarijata za zaštitu životne sredine, pokrenuta je inicijativa kojom se predviđa postavljanje pušačkih zona na pet lokacija u Beogradu.

Pušačka zona je mesto gde je moguće bezbedno i ekološki ugasiti cigaretu i pruža mogućnost da se zona dima početno grupiše i time donekle umanji šteta pasivnog pušenja. U Beogradu one će sadržati po dve pepeljare model – “Toranj”, koja je projektovana tako da se u nju jednostavno ubacuje dovršena, a neugašena cigareta.

Očekivani uticaj postavljanja prvih pušačkih zona je da se na tih pet lokacija vidno smanji broj opušaka bačenih u okolinu, a da se pročuje slogan “Pod nije piksla” koji bi trebalo da poveća pažljivost građana pušača.

Za prvi talas promocije projekta organizatori su pripremili i određenu količinu takozvanih džepnih piksli koje će biti podeljene pušačima.

Ukoliko se pušačke zone pokažu kao dobro početno rešenje za smanjenje broja bačenih opušaka, udruženje “Piksla” najavljuje razvoj plana za selektivno sakupljanje pikavaca u poseban kontejner i mogućnosti reciklaže pušačkog otpada.

 

Izvor: www.24sata.rs

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *