Prvi međunarodni festival kamerne muzike ARS LONGA u Guarneriusu

Prvi međunarodni festival kamerne muzike ARS LONGA, će nam od 6. do 8. aprila doneti popularne kompozicije velikih autora, u izvođenju mladih talenata svetske koncertne scene.
Pored večernjih koncerata kamernih ansambala, poslednjeg festivalskog dana Guarnerius će ugostiti i mladog srpskog graditelja violina, školovanog u Kremoni.

Međunarodni festival kamerne muzike “ARS LONGA” je trodnevni muzički događaj, koji za cilj ima susret mladih umetnika iz Srbije i inostranstva i približavanje najkvalitetnije kamerne muzike široj publici.

Uz drevnu latinsku izreku Ars longa, vita brevis (umetnost je besmrtna, a život kratak) kao inspiraciju, osmišljen je festival jedinstven za našu zemlju i region, koji će okupiti vrhunske mlade
muzičare iz različitih delova sveta (iz Češke, Čilea, Poljske, Gruzije i Srbije), umetnike koji su se do sada mnogo puta dokazali na svetskoj koncertnoj sceni, dok će mnoge od njih domaća publika upravo kroz festival upoznati po prvi put. Učesnici festivala su dobitnici najvećih nagrada na uglednim internacionalnim takmičenjima, a trenutno su na specijalističkim studijama u najpoznatijim muzičkim akademijama u Nemačkoj.

Festival ucesnici foto

Na festivalu učestvuju violinisti Eduard Bajer (Češka), Nikola Pančić (Srbija) i Vojtek Vječorek, (Poljska), violisti Alberto Kastiljo (Čile) i Ivan Knežević (Srbija), violončelisti Filip Tomić i Mladen Miloradović (Srbija) i pijanista Giorgi Sirbilašvili (Gruzija).

 

 

Festival poseban programski segment posvećuje upoznavanju publike sa zanatom izrade violina. Tim povodom će gost festivala biti Boris Batalović, mladi srpski violinista i graditelj violina, jedini sa ovih prostora koji je diplomirao na prestižnoj Internacionalnoj školi “Antonio Stradivari” u Kremoni, odakle su ponikli najpoznatiji svetski graditelji violina. Poslednjeg festivalskog dana (8. aprila u 16 časova), Batalović će održati predavanje o ovom izuzetno cenjenom zanatu i svojim iskustvima stečenim na petogodišnjem školovanju u Kremoni.

Više informacija i satnicu programa možete naći na www.guarnerius.rs

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *