Projekat “Preslišavanje 9”

Ciklus izložbi “Preslišavanje” otvara se večeras u 19h u galeriji Remont (Maršala Birjuzova 7). Ovim projektom Remont (nezavisna umetnička asocijacija) započinje ciklus izložbi kojima će se rezimirati najznačajnije umetničke pojave i fenomeni u Srbiji nakon 2000-te godine.

Za razliku od 90-ih koje su bile karakteristične po izolovanosti, opštoj konfuziji i ignorisanjem savremenog stvaralaštva od strane zvanične politike, početak promena obeležen je svojevrsnim otvaranjem savremene umetničke scene, reaktiviranjem nekih starih i inciranjem novih organizacija i prostora, kao i njena veća internacionalna prisutnost.

Vrlo brzo su početni optimizam i napori bili osujećeni daljim usložnjavanjem društvenih prilika, odsustvom suštinskih promena i jasne kulturne politike, nepromenjenom pozicijom margine za savremene umetničke prakse. U takvim okolnostima nastala je i još uvek je aktivna generacija umetnika koja pokušava da nađe načine da kontinuirano stvara i izlaže uprkos nedostatku šire društvene recepcije njihovog rada i ozbiljne podrške produkciji i razvoju njihovih ideja.

Projekat “Preslišavanje” je osmišljen kao serijal izložbi na kojima se predstavljaju radovi do 3 autora, grupisanih po tematskim pristupima, fenomenima ili medijima. Uz izložbe, sastavni deo predstavljanja osnovnih karakteristika scene, čine predavanja, diskusije na najznačajnije teme i probleme koji su označili prvu deceniju XXI veka.

Ivana Smiljanić (1980) je vizelna umetnica iz Beograda. Diplomirala je 2005. godine na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu i na istom fakultetu magistrirala 2009. godine. Dobitnica je Nagrade “Dimitrije Bašičević Mangelos” za 2009. godinu i Henkel Art Award za Srbiju 2011. Realizovala 13 samostalnih izložbi i performansa, a imala je i više grupnih ona iznova konstruiše, preispituje, interpretira odredjene sadržaje, dodajući im snagu doživljenog.

Miodrag Krkobabić, diplomirao je i magistrirao na Fakultetu Likovnih Umetnosti u Beogradu (gde je trenutno doktorant). Od 2000. godine, redovno izlaže i realizuje projekte, predavanja i radionice u javnom prostoru istražujući stanje svesti današnjeg društva, preispitivanjem socioloških, političkih i ekonomskih uticaja savremenog društva na čoveka, kroz kritičko sagledavanje načina na koji marketing i politika iskrivljuju našu percepciju i stavove.

Vladimir Nikolić (1974) je diplomirao i magistrirao na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu. Izlagao je na više samostalnih i na brojnim grupnim izložbama u zemlji i inostranstvu (Njujork, Beč, London, Sao Paolo, Seul, Helsinki…).Sarađivao je sa renomiranim kustosima poput Haralda Szemanna, Ami Baraka, Rene Bloka, Mike Hanule, a neka od njegovih dela se nalaze u kolekciji Muzeja FRAC, Centra Georges Pompidou, Muzeja savremene umetnosti Beograd i Muzeja Berardo u Lisabonu.

Kustoski tim projekta čine istoričari umetnosti Saša Janjić, Slobodan Jovanović i Miroslav Karić čije je profesionalno sazrevanje blisko vezano za rad generacije umetnika koja je tek stupala na umetničku scenu i čiji je dalji profesionalni razvoj kroz brojne aktivnosti i projekte ispratila.

 

Više informacija na: remont.net

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *