Projekat “Ponovo radi bioskop”

Projekat “Ponovo radi bioskop”, koji pokreće distributerska kuća “Cinefest”, omogućiće da publika u gradovima gde su bioskopi ugašeni, pogleda domaća i strana filmaska ostvarenja. 

Bioskopi su ugašeni jer nisu pratili tehnološki razvoj, nemaju modernizovane projektore, pa nisu u mogućnosti da prikazuju filmove sa digitalnim zvukom. Lokalne samouprave ne ulažu u modernizaciju ovih objekata, a sredstva namenjena kulturi uglavnom su ulagana u pozorišta, amaterske projekte, kulturno umetnička društva.

Prvi film u okviru ovog projekta je “Šešir profesora Koste Vujića” (režija Zdravko Šotra), koji će 24. oktobra biti prikazan u Kostolcu. Nakon toga slede projekcije u oko trideset gradova Srbije među kojima su Veliko Gradište, Petrovac na Mlavi, Svilajnac, Novi Bečej, Bečej, Kuršumlija, Smederevska Palanka…

Projekcije filmova koji će se prikazivati biće približnog kvaliteta kao u bioskopima u Beogradu, Novom Sadu, Kragujevcu i Nišu. Nova platna, ozvučenje prilagođeno veličini prostora i 2D projektor naći će se u svakom mestu.

Gradovi će se obilaziti svaka dva meseca, a cilj projekta je da se taj interval smanji na 21 dan, čime bi postepeno došlo do uspostavljanja redovnog repertoara. Prve 3D projekcije planirane su za početak sledeće godine.

Izvor: B92

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *