Pro-femine 2013

Muškarci žele žene! Ali, šta žene žele? Pokušali smo da otkrijemo na regionalnoj ženskoj konferenciji “Pro-Femine 2013: Šta žene žele”, koja se održala juče u organizaciji magazina “Lepota i zdravlje“.

Hotel Hyatt okupio ugostio je preko 150 ženskih mantila, suknji, laptopova i poslovnih odela. Među učesnicima našle su se žene, i pokoji muškarac, iz oblasti marketinga, PR-a, medijskih kuća, komunikacija, umetnosti, univerzitetski profesori i studenti, predstavnici najuticajnijih kompanija i medijskih agencija iz celog regiona.

Konferencija je krenula spotom “Sva lica žene”, nakon čega je glavna urednica magazina „Lepota i zdravlje“, Lidija Ćulibrk pozdravila prisutne.

Prvi panel konferencije, pod nazivom „Estregion: Šta žene žele, o čemu sanjaju i čega se plaše?“, okupio je dame iz svih republika ex-Yu. Ključna pitanja, na koje su učesnice panela davale odgovore, obuhvatila su goreće probleme svih žena – Koliko smo različite 20 godina od raspada zajedničke države? Da li su predrasude i diskriminacija žena veći “na istoku” i “na jugu” ili u državama koje su ušle ili upravo ulaze u Evropsku uniju? Ili je i to predrasuda? Koliko je žena u politici, na rukovodećim funkcijama u privredi, u parlamentima i vladama zemalja regiona? Je li problem što u Sarajevu jedne pored drugih šetaju žene s hidžabom i one u mini-suknjama? Da li je istina da su se Crnogorke u poslednjih pet godina više emancipovale nego u proteklih dvesta? Koliko se vodi računa o ženskom zdravlju i njegovoj prevenciji na Balkanu?

Moderatorka panela, Dragana Đermanović, vlasnica agencije „PR pepper“ iznela je zanimljivu statistiku da će do 2025. godine čak 75% novih visokoobrazovanih ljudi biti žene. „Danas, ima oko 60% visokoobrazovanih žena, što i nije dobro ako uzmemo u obzir činjenicu da samo 3.2 odsto žena sedi u bordovima.“, tvrdi Dragana Đermanović.

Pedijatar iz Podgorice, dr Lidija Rakočević, jednom rečenicom je prikazala stanje u Crnoj gori po pitanju žena, rekavši da se „Crnogorka za sebe može izboriti jedino školovanjem“ i da „Crnogorci vole da budu značajni, zato Crnogorke vladaju iz pozadine“.

profemine

Na to se nadovezala, Lidia Pavlin, direktorka agencije „Nicha“ iz Ljubljanje, rekavši, iz ugla žene koja se bavi politikom, da nije bitno imati kvotu, već je bitno imati kvalitetne žene koje daju svoj doprinos.

O položaju žena u Makedoniji, govorila je dr Nina Mitev, članica Udruženja stomatologa Makedonije, govoreći da se žene relativno dobro snalaze u potrazi sa onim što žele, posebno u biznisu, ambiciozne su, sve više rade na svom obrazovanju i samopoštovanju.

Duška Jovanić, kao predstavnica Srbije na ovom panelu, govorila je iz ugla novinarke i spisateljice, tvrdeći da u Srbiji muškarci ne prodaju novine i da će svi na naslovnoj strani pre želeti da vide žene. Ona je takođe prokomentarisala ono čuveno pitanje „Šta žene žele?“, ujedno odgovorivši „Mir u svetu ili novu torbu?“, posle čega je zaslužila ovacije iz publike.

U okviru ovog panela, Duška Jovanić je „potegla“ i temu o nasilju nad ženama, navodeći naslove iz novina i komentarišući da „svakih 10 dana u Srbiji partner ili bivši muž ubije svoju ženu“, kao i da je preko 30% žena pretrpelo fizičko nasilje, preko 40% psihičko, a preko 60% zlostavljaju bivsi muževi, partneri.

Potom je usledila zanimljiva studiju slučaja, koju je predstavila dr Mirjana Mićović, pedijatar i reiki učitelj, pod nazivom “Šta nas zaista može izlečiti?”

„Samo kada je čovek harmoničan u energetskom smislu on je zdrav. Ključ izlečenja je u nama samima, lekar je samo instruktor”. Bolest je tuga, nezadovoljstvo, neostvarenost, neizgovorene reči …“ Ova sjajna lekarka, uspela je da rečima mudrosti iz tradicionalne i alternativne medicine izmami pokoju suzu ženama u publici. Njene poruke su bile: „Oprostite sebi za greške koje ste napravili, Smanjite ego, Dajte pravo drugima da kažu ono što misle, Ne osuđujte druge ljude!“

Dr Mićović nam je otkrila tajne reiki i hooponopono principa samomotivacije:

– Samo danas se brinem, samo danas se ne ljutim, samo danas poštujem roditelje, starije, i učitelje, samo danas pošteno obavljam svoj posao, samo danas sam zahvalna za sve!

reikifoto

– Izgovarajte na dnevnom nivou mantru: 1. Volim te, 2. Oprosti, 3. Žao mi je.

Druga studija slučaja bila je rezervisana za sve mame i trudnice. Panel pod nazivom „Biti trudna u Srbiji – 2.0“ vodila je dr Aleksandra Novakov Mikić, specijalista ginekolog-akušer, gde se govorilo o tome kako roditelji moraju da budu maksimalno edukovani pre porođaja, a da lekari moraju da znaju da im daju informacije!

„Strah za zdravlje bebe je najveći strah sa kojim se bori svaka trudnica, pa i majka. Rizik u trudnoci nakon 35 godine raste eksponencijalno. Rizik rađanja bolesnih beba zavisi od starosti trudnica, procene su da sa 20. god života – 1. u 1000 beba je bolesna, sa 40 godina 1. u 150“, tvrdi dr Mikić.

Nastavak sledi …

2 Replies to “Pro-femine 2013”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *