“Prijatelji, ljubavnici i druge katastrofe” ~ Fiona Nil

Sem i Lora u braku su već godinama i imaju dvoje dece koja oduzimaju svaki dah njihove sitne slobode. Uprkos tome, Lora je odlučna u nameri da dobiju još jedno dete. I dok ona smišlja imena, Sem smišlja kako da izbegne situaciju u kojoj ne želi da se nađe. Pokušavajući da pronađe najbezbolniji način da se izvuče iz kandži roditeljstva, pribećiće nekim radikalnim odlukama.

Paralelno sa njegovim mukama, njegov najbolji prijatelj i vlasnik uspešnog restorana na sve moguće načine pokušava da sakrije od Hane, svoje supruge i Lorine najbolje prijateljice, Evu. Svoju očaravajuću, mladu ljubavnicu, jedva nešto stariju od njegove ćerke. I dok Hana svoj glamurozan život u Londonu zamenjuje za rad na farmi sa svojim mladim pomoćnikom iz neke od slovenskih zemalja, u unutrašnjosti, Džejni, Semova bivša devojka i Lorina podrška u proteklim godinama pokušava da pronađe balans između činjenice da je Patrik, ljubav njenog života zauvek nestao iz njihovih života i trudnoće sa Stivom – čovekom koji je uspešno zamenio prazninu koju je Patrik ostavio svojim nikada objašnjenim odlaskom, ali koji se nikako ne slaže sa njenim prijateljima.

Negde, dok budete pokušavali da shvatite da li je Džejnina i Semova veza bila površna ili ne, da li su Lora i Džonatan bili u vezi pre nego se ona udala za Sema i da li je Hana imala udela u Patrikovom odlasku od Džejni i koja je Džonatanova tajna zbog koje je smatrao da Sem ne treba da oženi Loru, Džonatan će dobiti ponudu da okupi svoje prijatelje, opet, na odmoru na zabačenom ostrvu u unutrašnjosti da bi se o njemu, njegovom restoranu i njihovom prijateljstvu napisala priča.

Fotografija: Mina Gudurić

A jedna fotografija, snimljena krajem sedamdesetih godina, koja skriva mnogo tajni koje bi samo oštro oko uočilo, pokrenuće celu lavinu problema, fotografija koju je snimio baš Patrik. Fotografija koja je iznela na sunce sve sumnje, tajne i strahote šestoro ljudi čiji su životi isprepleteni kao tanjir tankih špageta.

Kada se Patrik iznenada vrati sa svojih novinarskih izveštavanja o ratu na bliskom Istoku, dobiće čudnu ponudu. Ekipa koja je trebalo da intervjuiše Džonatana i njegove prijatelje zamenjena je, okrutnom igrom sudbine, upravo Patrikom, da bi napravio još jednu fotografiju za pamćenje i da, upravo Džonatanovom mladom i zanosnom ljubavnicom – Evom.

Kažu, ne postoji tajna koja će zauvek ostati skrivena. “U cara Trojana kozije uši”. Kažu da moramo požnjeti sve što posejemo. Kažu da krivac uvek bude vuk u koži ovce.

Dok se od početka do kraja knjige budete okupirali pitanjima i nagađanjima o tačnom redosledu stvari i svim mogućim varijantama ishoda na kraju, ipak ćete ostati iznenađeni surovom realnošću i objektivnošću kojom je Nilova dočarala posledice raskalašnosti dece cveća. Drsko će nas provesti kroz niz realnih životnih situacija, i za razliku od tipičnih čiklit završetaka, ovaj rasplet će Vam servirati realnu sliku principa na kojima se danas temelje prijateljstva. Ali i profile zrelih osoba koje su, na kraju, spremne i sposobne da priznaju i preuzmu odgovornost za sopstvene postupke.

Kako izgleda put od vrha do dna? I kako izgleda put iz čistog ništavila do vrtoglavog uspeha? Gde ide neuspešne ljubavi, kako izgleda sreća u nesreći i da li postoji trenutak kada ipak nije kasno za pokajanje?

Na skali od 1 do 10, ocena 7.5 i do sledeće knjige veliki pozdrav iz vrele Budve!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *