Premijera u Kanu – premijera u Beogradu

Sinoć je održana premijera filmskog spektakla “Veliki Getsbi” u Sava Centru, samo pola sata nakon početka evropske premijere filma na Festivalu u Kanu.

TGG

TGG1

U svojoj adaptaciji kultnog romana Skota Ficdžeralda „Veliki Getsbi”, reditelj Baz Lurman kombinuje svoj, prepoznatljiv muzički i vizuelni stil pripovedanja, sa 3D tehnologijom. Nik Karavej, narator priče, a  u filmu i kreator knjige o Velikom Getsbiju, opisuje svog prvog suseda, koga upoznaje kada se doseli u Njujork. Radnja romana i filma je smeštena u dvadesete godine prošlog veka. “To je knjiga koja se najlakše pretvara u film. Dugo sam mislio o tome kako moram da je ekranizujem“, rekao je reditelj, Baz Lurman.

TGG2

TGG3

Iako je ovo specifična adaptacija, integritet priče je netaknut. Džej Getsbi je odrastao u siromašnoj porodici. Pre nego što je otišao u rat, sreo je devojku Dejzi, u koju se zaljubio i koja mu je obećala da će ga čekati kada se vrati. Ali u njen život je ušao bogati Tom Bjukenan i Džej Getsbi se nada, da će, ako napravi nešto veliko od sebe, uspeti da je vrati.

TGG4

Savremeni muzički stil usklađen je sa duhom vremena džeza. Muzički saradnici ističu da je cilj bio ispuniti sva očekivanja. Sa jedne strane to je srceparajuća priča o neostvarenom snu, a sa druge strane ona oslikava dekadentan svet. Cilj je bio da se uključi jedan bombastičan, glasan, uzbudljiv zvuk hip hopa i ulice, kao i muzika koja izražava tragičnu romantiku i ljubav. ”Ovaj album je neverovatan. To nije  muzika prikladna za klubove. To je za vožnju, sa spuštenim prozorima“. Bijonse, Lana Del Rej, Andre 3000, samo su neki od izvođača.

TGG5

„Veliki Getsbi je zabavna, moderna priča. Ima tu fantastičnu romansu, sjaj, novac, ali i tragediju. U pitanju su složeni i bogati likovi”, zaključuje reditelj.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *