Premijera “Plavi anđeo”

Opera i teatar „Madlenianum“ na liniji svojih melodramskih naslova, koji su inspirisani interesantnim ličnostima iz prošlosti i vrhunskim književnim delima, priprema svojoj vernoj publici na Velikoj sceni  još jednu čuvenu ljubavnu priču. To je priča koja se krije iza naslova „Plavi andjeo“, priča o ljubavi izmedju gimnazijskog profesova Imanuela Rata i varietetske pevačice Lole. Zvezda jevtinog programa lokala „Plavi andjeo“, Lola, biva prva koja u profesoru Ratu prepozna pesničku dušu, a profesor Rat prvi čovek koji u pevačici, koja prvenstveno prodaje gostima lokala svoje telo, vidi pravu umetnicu. Te dve umetničke duše se spajaju uz sva neodobravanja njihove okoline, ali ljubav koju dožive daje smisao njihovom postojanju, njihove dve usamljene duše nalaze svoje utočište i svoju sreću jedna u drugoj.

„Plavi andjeo“ je dramski tekst Branislava Pipovića, nastao prema motivima romana „Profesor Unrat“ Hajnriha Mana. Ovaj roman iz 1905. godine bio je i inspiracija za film „Plavi anđeo“, prvi nemački zvučni film, kojim je u filmsku istoriju ušla tada nova zvezda, čuvena Marlen Ditrih.

Predstavu je  režirao Erol Kadić, scenograf je Zorana Petrov, kostimograf Ivanka Krstović, a koreograf Milica Cerović.

lucija

feđa

Publika će u „Plavom anđelu“ kao Lolu moći da gleda dve izuzetne glumice koje plene i svojim pevačkim darom. U pitanju su dve izuzetne dame: Sloboda Mićalović (posle uloge Blanki u „Mirisu kiše na Balkanu“ ponovo u „Madlenianumu“) i prvi put na daskama jednog beogradskog pozorišta Lucija Šerbedžija. Slobodin i Lucijin partner, profesor Rat, biće doajen beogradske pozorisne scene Feđa Stojanović. „Madlenianum“ ima posebno zadovoljstvo što će u predstavi igrati (i pevati) Vlastimir Đuza Stoiljković. U izvrsno napisanim ulogama ljudi iz okruženja profesora i pevačice nastupiće i Ivan Jevtović,  Miodrag Krstović, Zinaida Dedakin i Branisalv Zeremski. „Madlenianum“ u ovom projektu otvara vrata i trojici sasvim mladih glumaca, još uvek studentima, Stevanu Pialu, Ivanu Zablaćanskom i Andreju Pipoviću. Ono što će svakako doprineti posebnosti i kvalitetu predstave je činjenica da će se sva muzika izvoditi uživo od strane orkestra.

sloboda

Posle uspešne jučerašnje premijere, danas, 22. aprila je zakazana još jedna. Repriza 2.maj 2013. godine.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *