Premijera nove verzije predstave „Smrt trgovačkog putnika“

Nova verzija čuvene drame Artura Milera “Smrt trgovačkog putnika”, u režiji Veljka Mićunovića, biće premijerno izvedena 27. oktobra na velikoj sceni “Rade Marković” Beogradskog dramskog pozorišta.

Drama koja je napisana pre šest decenija klasično je delo američke dramske književnosti, koje danas i kod nas dobija na aktuelnosti uvođenjem tržišne ekonomije u ekonomski sistem društva.

“Smrt trgovačkog putnika” svoju prvu premijeru na sceni BDP-a imalo je još davne 1951. godine.Porečima mladog reditelja Veljka Mićunovića “U ono doba našoj publici su, likovi i njihovi problemi bili strani, a sada smo, srećom za pozorište, ali na žalost po društvo, i mi svesni pojmova kredita i dugova, muka sa otplatom rata. Zbog toga glavni junak Vili Loman, čovek koji je 35 godina radio vredno i uzorno, da bi ođednom postao višak, tragično završava život.

Ovo je priča o čoveku koji je pod stare dane izgubio posao; priča koja ujedno i kritikuje društvo u kojem je novac jedino merilo u životu.

“Za mladu generaciju kapitalizam  nameće nova načela, pokazuje da je bogaćenje preko noći moguće, pa ti momci razmišljaju megalomanski, veruju da i sam život može da se preko noći promeni iz korena, a pritom žive kao paraziti dok ih otac izdržava, što je stvar i naše surove realnosti. Miler kritikuje posledice kapitalizma, a naša predstava to podcrtava, mada je u prvom planu porodična drama”, istakao je Mićunović.

Lomana igra Dragan Petrović, a njegovu suprugu Anita Mančić. Uloge odraslih sinova tumače Petar Benčina i Petar Strugar. U ansamblu su i Milan Čučilović, Pavle Pekić i Daniel Sič. Scenogafiju je kreirala Vesna Štrbac, kostime Dragica Laušević, kompozitor je Zvonimir Đukić Đule.

Izvor: Beogradsko dramsko pozorište

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *