Premijera “Gospođice” u JDP-u

Čuvenu „Gospođicu“ Ive Andrića oživeće Nataša Ninković, 26.aprila, na velikoj sceni Jugoslovenskog dramskog pozorišta.

gospodjca
Ekipa predstave u kojoj su pored Ninkovićeve i Voja Brajović, Srđan Timarov, Jasmina Avramović, Milan Marić, Marko Baćović, Vesna Stanković, Anđelika Simić, Stefan Bundalo i Dejan Dedić ističe da su izuzetno ponosni što su u vreme zanemarivanja kulture uspeli da naprave veliku predstavu.

U režiji Gorčina Stojanovića i po dramatizaciji Miloša Krečkovića,ova postavka je ujedno i prva postavka tog komada na sceni profesionalnog pozorišta u Beogradu posle dve decenije.Kostime je uradila Lana Cvijanović, a Robert Klajn je zadužen za dizajn zvuka. Premijera predstave je rasprodata, a prva repriza je u ponedeljak, 29. aprila.

Interesantno je istaći da je Marko Fotez uradio dramatizaciju romana Gospođica u vreme kada je Ivo Andrić bio Predsednik Pozorišnog saveta JDP-a (na to mesto došao je 1956. godine), ali komad nikada nije bio postavljen. Krajem te iste 1962, svega godinu dana pošto je Andrić dobio Nobelovu nagradu za književnost za roman Na Drini ćuprija, na Velikoj sceni JDP-a postavljena je Prokleta avlija u režiji Mate Miloševića.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *