Premijera “Antigone” u Narodnom pozorištu

Sofoklova tragedija “Antigona” u režiji Jagoša Markovića, sa Vanjom Ejdus u naslovnoj ulozi, biće premijerno izvedena 14. decembra (19:30) na Velikoj sceni Narodnog pozorišta u Beogradu.

Reditelj ocenjuje da sklad forme i sadržaja čini ovo Sofoklovo delo dostojnim epiteta najviše uzvišenosti. “Volim i što postoji Narodno pozorište, starije od svih nas. Kad se tu zatvorimo, predajemo se posvećeno svakom stihu, svakoj misli. I sami, za to vreme, pripadamo nekom boljem, višem svetu. Sa sjajnom sam ekipom i divno radimo. Naravno, predstava će se igrati u stihu, u prevodu velikog Miloša Đurića, a intervencije na tekstu biće minimalne” – kaže Marković.

Na prvoj čitaćoj probi, reditelj je najavio da će se potruditi da napravi predstavu “za publiku, za narod… da to dođe do srca ljudi i do njihove duše”.

“U “Antigoni” uprkos mraku, ima neke svetlosti. Jer, ova antička tragedija govori o svemu čega smo danas željni: pravdi, katarzi, istinskim vrednostima. Sofokle dolazi u naš čemer da nas na to podseti. Teoretičari ističu da je u “Antigoni” reč o sukobu između božanskog i ljudskog, ja bih rekao neljudskog i ljudskog. A treba se setiti ljudskosti” – rekao je on.

Antigona je tragedija iz petog veka pre Nove ere, a radnja je smeštena u antički grad Tebu, za vreme vladavine kralja Kreonta. Na jednoj strani su država i zakon, a na drugoj neizmerna sestrinska ljubav, čast i žrtva. Samo takva ljubav u stanju je da se odupre strašnoj odluci vladara – da zbog izdaje, telo bratanca prepusti pticama i psima, uz zabranu da se dostojno sahrani. Antigona se, svesna svih posledica, suprotstavlja i strada.

Pored Vanje Ejdus, u podeli su i Dragan Mićanović (Kreont), Vjera Mujović (Ismena), Đurđija Cvetić (Hor), Mihailo Janketić (Tiresija), Bojan Krivokapić (Stražar), Aleksandar Srećković (Glasnik), Aleksandra Nikolić (Euridika), Momčilo Otašević (Hemon).

 

Više informacija na: www.narodnopozoriste.co.rs

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *