Predstavljanje nove publikacije Muzeja grada Beograda

U sredu, 27. februara, od 19h, u Konaku kneginje Ljubice biće predstavljena nova publikacija Muzeja grada Beograda, pod nazivom „Razne uspomene Konstantina A. Jovanovića na vladare Srbije i Crne Gore 19. veka”.

Na promociji će govoriti direktorka Muzeja grada Beograda – Danica Jovović Prodanović, istoričar – dr Radomir Popović, istoričar umetnosti – mr Igor Borozan i istoričarka umetosti i kustoskinja Muzeja grada Beograda – Danijela Vanušić, koja je i priredila originalni rukopis za štampu, pisan 1917. godine.

Konstantin A. Jovanović pripada generaciji srpskih arhitekata školovanih u prestižnim evropskim centrima, koji su na prelazu dva veka svojim graditeljskim delima izmenili orijentalnu fizionomiju beogradske varoši. 

Poznat uglavnom po svom visokom obrazovanju i bogatom arhitekstonskom opusu, Jovanović je do sada bio tajanstven po pitanju sopstvenog iskustva i sećanja. Sačuvani rukopis u kome je osvetlio epohu, opisao savremenike i dodatno istakao značaj svoje porodice u okviru nacionalne istorije, umnogome doprinosi i njegovom boljem upoznavanju. 

U svojim uspomenama Jovanović opisuje istorijska, društvena, politička i kulturna zbivanja iz života kneževa Miloša i Mihaila u emigraciji, u kojima je njegov otac neposredno učestvovao. 

Darovito napisano, ovo originalno literarno delo predstavlja retko svedočanstvo jednog nedovoljno poznatog perioda srpske istorije.

Rukopis koji je čekao na objavljivanje više od pola veka, ovom publikacijom prvi put izlazi na svetlost dana. 

Knjiga u izdanju Muzeja grada Beograda namenjena je stručnoj i široj javnosti, sa željom da ona postane moguće polazište budućih istraživanja.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *