Predstavljanje monografske publikacije u MSUV-u

Predstavljanje publikacije Suzane Vuksanović “Mira Brtka: Nestabilne ravnoteže” održava se danas u 13h, u Kino sali Muzeja savremene umetnosti Vojvodine (Dunavska 37).

Autorka publikacije je na sistematičan, metodičan način, koristeći sva sredstva naučnoistraživačkog rada, poznavanja umetničkog materijala i razumevanja značaja interpretacije umetničkog dela kao neizostavne nadogradnje istoriografiji, uspela da stvori vrednu, detaljnu monografiju o umetnici Miri Brtki, i time pruži konkretan doprinos razumevanju jugoslovenske posleratne umetnosti i kulture, kao i razumevanju manje poznatih fenomena poniklih na vojvođanskoj umetničkoj sceni poslednjih pet decenija.

U obilju umetničkog materijala, realizovanih radova, ideja, skica, projekata, koncepata i dokumentarne građe, tokom pripreme retrospektivne izložbe i prateće monografske publikacije autorka je nastojala da akcenat bude stavljen upravo na tim nestabilnim ravnotežama u umetničkim realizacijama Mire Brtke. Na taj način su vidljivije i ubedljivije činjenice o njoj i njenoj umetnosti, koja se od samih početaka zasniva na nestabilnim, nesigurnim i nestalnim karakteristikama samog života. Brtka je to doživljavala kao prednost i priliku da vlastiti identitet, kao i identitet svoje umetnosti, neprestano potvrđuje kroz stalne promene, kretanje i preokrete.

Učesnici su dr Jerko Denegri, dr Lidija Merenik, Mira Brtka i mr Suzana Vuksanović.

 

Više informacija na: www.msuv.org

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *