Predstava “Malecki”

Sanja Baum je beograđanka koja već preko 20 godina živi i radi u Izraelu. Završila je režiju na FDU-a, kasnije je radila na TV Studio B, ali ubrzo ju je život odveo na drugu stranu. Ne tako davno, posetila je Festival malih priča gde je imala prilike da vidi jednočinku mladog Liora Zalmansona. Jednostavna, ali vrlo potresna, predstava ju je ostavila bez daha, te je ubrzo kontaktirala izvanrednog mladog režisera. Ubrzo potom, Sanja je prevela predstavu na srpski jezik i februara meseca je predstava “Malecki” doživela svoju prvu inostranu premijeru i to na sceni “Moderna Garaža” pri Muzeju automobila.

Na vrlo skromnu scenu postavljena je dnevna soba, mesto susreta bake i unuka. Kako će se ubrzo ispostaviti, ovo je zapravo priča o njihovom poslednjem susretu. Baka, čija je uloga pripala Cvijeti Mesić, poverava svom unuku tajnu koju je čuvala pet godina. Tajna razara kao metak njihov odnos. U žestokoj svađi, ona mu saopštava da je pre njegovog dolaska popila pilule i da je ovo zapravo njihov poslednji susret. Zahtevna ulogu unuka tumači mladi glumac Nikola Jovanović.

Drama “Malecki” na snažan način postavlja pred gledaoca pitanje izbora, kako na svoj vlastiti život tako i na život svojih najmilijih. Govori o uopštenim temama poput napuštanja porodice, prekidanja odnosa i nametnutog izbora. Pitanja poput u kojoj meri, ako uopšte, imamo prava da činimo šta poželimo sa svojim životom, ostaju otvorena. “Malecki” predstavlja otelotvorenje svih naših dilema o kojima se nismo usuđivali ni da razmišljamo.

Posetiocima se 18. i 25. aprila nudi pun ugođaj. Pre početka predstave će imati priliku da prisustvuju stručnom vođenju po Muzeju automobila. Gospodin Bratislav Petković, ponosni vlasnik ove divne kolekcije će ispričati najzanimljivije priče koje svaki od ovih automobila nosi. Nakon toga sledi druženje uz besplatno piće, posle čega će publika imati priliku da odgleda ovu izvanrednu jednočinku.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *