Predstava “Jedan zarez nešto”

Predstava “Jedan zarez nešto”, nezavisne pozorišne trupe “Kroz prozor Fabrike”, biće izvedena večeras u 20h na sceni “Kult” Ustanove kulture “Vuk Karadžić”.

Predstava je inspirisana knjigom Predraga Matvejevića “Svet-ex”. To je tragikomedija o 80-im, koja govori o nestajanju jednog vremena i njegovim siročićima, prvoj generaciji dece koja nisu postali pioniri.

Deljenje uvek čine deljenik, delilac, količnik i ostatak. Međutim, koliko god se tokom proteklih 20 godina pravila buka oko prva tri termina, na poslednji – ostatak kao da se zaboravljalo. Iz “nove” formule identiteta deljenjem Jugoslavije proistekli su identitet i ostatak. Formula ne uključuje one nedeljive i već podeljene, decu iz mešovitih brakova na primer, već individue strogo obeležene, popisane, jasno dodeljenih identiteta. Ali i pored te etničke čistote, ostaje ostatak. Ostatak deljenja Jugoslavije. Predstavu je režirao Žan Baptist Demarinji.

Nezavisnu pozorišnu trupu “Kroz prozor Fabrika” osnovali su krajem 2008. godine mladi pozorišni profesionalci sa ciljem da razvijaju i neguju društveno odgovorno pozorište u Srbiji. Pored “Jedan zarez nešto”, igraju i predstave “Želim…da ne želim” i “Sam za hleb”.

 

Izvor: Blic

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *