Predavanje i ciklus španskih filmova u „Servantesu”

U četvrtak, 17. januara Institut „Servantes” organizuje predavanje „Raznovrsna lica savremenog španskog filma”, koje će održati profesorka Saša Markuš sa Univerziteta “Pompeu Fabra” (Barselona), u 18h.

Ona će predstaviti bogatstvo savremene španske kinematografije kao i autore koji su već poznati našoj publici: Pedro Almodovar, Fernando Trueba, Aleks de la Iglesija itd. Posebnu pažnju posvetiće i onim rediteljima čiji su filmovi ostvarili izuzetan uspeh kod španske publike i kritike, ali nisu doživeli širu međunarodnu promociju, kao što su Enrike Urbisou, Hose Luis Gerin, Hose Luis Borau i drugi.

Cilj je da se srpskoj publici pruži celovita informacija o tokovima koji su obeležili kreativni svet savremenog španskog filma.

Nakon predavanja biće prikazan film „Nema mira za zlikovce” Enrikea Urbisua, dobitnika šest nagrada „Goja”. On će ujedno i otvoriti ciklus filmova „Suspens na španskom”, tokom kog će se svakog četvrtka u 19:30h (do 14. februara) prikazivati najbolji suspens-horor filmovi kao što su: „Ja” – Rafa Kortesa, „Ćelija 211” – Danijela Monsona, „Hitac u glavu” – Haime Rosalesa, i „Reč” – Haume Balangero.

Filmovi će biti prikazani u originalnoj verziji sa titlovima na engleskom jeziku.

Program je besplatan za posetioce.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *