Praznik knjige

Dan Narodne biblioteke Srbije i novouspostavljeni Nacionalni dan knjige biće obeleženi 28. februara različitim programima i manifestacijama širom Srbije.

Krajem 2012. godine, Narodna biblioteka Srbije uputila je Vladi Republike Srbije inicijativu da se dan osnivanja nacionalne biblioteke, 28. februar (1832. godine), proglasi za Nacionalni dan knjige.

Centralna manifestacija, kojoj će prisustvovati visoki državni zvaničnici, biće održana u 11h u amfiteatru Narodne biblioteke Srbije. Pored pozdravnih reči, biće dodeljena i “Nagrada za najbolju među najčitanijim knjigama” u 2012. godini.

Na poziv nacionalne biblioteke, da se taj dan obeleži širom zemlje, odazvale su se javne biblioteke, muzeji, arhivi, kulturni centri, Bibliotekarsko društvo Srbije, izdavači, knjižarski lanci i mediji.

Ovaj dan biće obeležen predavanjima, promocijama, izložbama, koncertima, stručnim skupovima i drugim programima u velikom broju gradova i manjih mesta u Srbiji.

Knjižarski lanci “Delfi” i “Vulkan” omogućiće dodatni popust na kupovinu knjiga od 10 odsto svima koji se tog dana učlane u Narodnu biblioteku Srbije.

Narodna biblioteka Srbije obeležiće ova dva važna datuma bogatim programom u svom zdanju na Vračarskom platou, počev od 27. februara.

Za 27. februar predviđeni su obilasci Odeljenja za zaštitu, restauraciju i konzervaciju, radionice, predstavljanje procesa zaštite papira i pergamenta, prezentacija specijalizovanih agencija (ISBN, IŠN, ISAN, ISMN, DOI, CIP), vođenje kroz izložbu “Ostavljam vam jedino reči”, posvećenu stvaralaštvu Desanke Maksimović, zatim radionice za decu – “Kako je Sveti Sava učio da čita i piše?” i “Doktori za bolesne knjige”.

Najavljena su i predavanja “Diglosija u srednjovekovnoj srpskoj pismenosti”, “Srpska retrospektivna bibliografija” i “Devet vekova srpskih biblioteka”.

Biće predstavljena i nova “Digitalna Narodna biblioteka Srbije”, a u večernjim časovima koncert će održati, u holu ispred Centralne čitaonice, “Trio Igora Lazića”.

Nakon toga predviđeno je vođenje kroz izložbu “Ostavljam vam jedino reči”, predstavljanje zbirki Odeljenja posebnih fondova, predavanje “Digitalna humanistika i digitalne biblioteke”, predstavljanje izdavačke produkcije Narodne biblioteke Srbije i internet sajta “Veliki rat” u okviru projekta “Europeana kolekcije 1914-1918”, kao i koncert Filharmonije mladih “Borislav Pašćan”.

Nacionalna biblioteka u svom holu u prizemlju organizuje 27. i 28. februara akciju izrade piramide od knjiga koje će kasnije biti poklonjene bibliotekama u Leskovcu i Pirotu.

Cilj svih aktivnosti je da se da dodatni impuls kulturi čitanja i tako afirmiše knjiga kao nezaobilazni segment našeg obrazovanja, kulture i informisanosti, a biblioteke kao bazične ustanove kulture.

Ove godine, Dan Narodne biblioteke Srbije i Nacionalni dan knjige posvećeni su stvaralaštvu Miloša Crnjanskog čija se 120. godišnjica rođenja obeležava tokom 2013. godine.

 

Izvor: Tanjug

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *