Pozicija žene u Srbiji i ženski aktivizam

U kojoj je meri otvaranje EU perspektive (preuzimanje opštih civilizacijskih standarda) zaista doprinelo unapređenju rodne ravnopravnosti?

Šesta tribina Betona u okviru projekta „Ka razvijenoj demokratiji“, koji finansira Norveška ambasada u Beogradu, održaće se večeras u Centru za kulturnu dekontaminaciju (Birčaninova 21) sa početkom u 19 časova. Tribine uređuje i vodi Irena Javorski, a tema večerašnje tribine je Pozicija žene u Srbiji i ženski aktivizam.

Da li prepoznajemo snažan i jedinstven ženski pokret – koji bi pored teorijske homogenosti, pokazivao i praktičku rešenost u kreiranju i sprovođenju korenitih društvenih promena, sa ciljem konačnog prevladavanja dominantnih odnosa moći i priznavanja svake razlike i različitosti? Ili, pre možemo govoriti o njegovoj disperzivnosti i stalnim prekidima kontinuiteta? Kakav je položaj žena u Srbiji danas, a kakav u poređenju sa prethodnim komunističkim i postkomunističkim tranzicijskim razdobljem? Da li postoji mogućnost rešenja krize liberalnog kapitalizma, odnosno muškog sveta u svom opštem opadanju, politikom “nove osećajnosti“, odnosno novim matrijarhatom?

Ovim pitanjima, sa osvrtom na trenutno stanje na feminističkoj sceni u Srbiji, baviće se Katarina Lončarević, Dubravka Đurić i Jelisaveta Blagojević.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *