Poslovne žene Srbije na italijanskom sajmu ženskog preduzetništva

Žene mogu sve što požele: biti majke, supruge i verenice, a u isto vreme i veoma uspešne u onome što rade. Da žene mogu sve baš sve nije samo fraza, izgovorena tek tako, da bi se nešto reklo i bez imalo ubeđenja, dokazale su na svom ličnom primeru  poslovne žene iz raznih krajeva Srbije koje su na najbolji mogući način predstavile našu zemlju na ovogodišnjem sajmu ženskog preduzetništva održanog u italijanskom gradu Goricija (Gorizia) prošlog vikenda.

Međunarodna manifestacija, koja okuplja poslovne žene , članice organizacije BPW (Business and Professional Woman) iz raznih krajeva sveta, po prvi put se ove godine održavala u italijanskom gradu Goricija (Gorizia), jednom od lokalnih sedišta udruženja poslovnih žena na čijem čelu se nalazi gospođa Paola Prizzi Merljak.

Među istaknutim gošćama i učesnicama sajma našle su se i poslovne žene Srbije, predvođene gospođom Slavicom Mitić Paolillo, potpredsednicom srpskog ogranka BPW-a sa sedištem u Nišu. Sa željom da razmene iskustva i pronađu eventualne poslovne partnere, ove izuzetne dame krenule su na dalek put, ne baš u svakom trenu posut ružama,  koji ih je doveo na destinaciju kasno popodne u petak 22. februara.  Iako umorne ali i vidno uzbuđene i srećne, nisu skrivale zadovoljstvo što im se pružila prilika da učestvuju na jednom tako bitnom internacionalnom skupu, koji se po prvi put održavao u gradu koji kao kakav nevidljivi most spaja Italiju sa Slovenijom.  

U subotu 23-eg februara, nakon što je publika u konferens centru imala priliku da se upozna sa radom nekih od učesnica, došao je red na domaći tim, na čelu sa Slavicom Mitić Paolillo, koja se najpre zahvalila svim damama koje su došle da podrže srpske preduzetnice i njihov rad koji je posetiocima bio predstavljen kroz veoma interesantnu prodajnu izložbu posvećenu 1700. godišnjici Milanskog edikta koju ove godine proslavlja grad Niš.

Svaka učesnica je imala na raspologanju 7-8 minuta da na vrlo jednostavan, nekonvencionalni i kreativan način predstavi sebe. Početak prezentacije gospođa Mitić Paolillo iskoristila je za predstavljanje prisutnih žena i organizacija koje su svojim radovima doprinele uspehu izložbe posvećene između ostalog i rimskom imperatoru Konstantinu.

Prvo je publici predstavila gospođu Snežanu Kostić, iz Udruženja “Bolji život“ iz Kosovske Mitrovice. “Možete da zamislite sa kakvim se poteškoćama suočavaju preduzetnice iz ovog kraja.“  Rekla je Slavica, dodavši, zatim, da je gospođa Kostić, kao i većina preduzetnica, članica Odbora za mala i srednja preduzeća Privredne komore Srbije.

Ostale članice srpskog tima bile su gospođa Draga Marjanović iz Udruženja “Mak na konac“ iz Bečeja, a svojim radovima predstavilo se i udruženje “Aktiv žena“ iz Temerina, kao i KUD “Šandor Petefi” iz Budisave. Posebnu pažnju izazvala je niška preduzetnica Maja Mihajlović koja je napravila spektakolarnog Konstantina od čokolade kojem su se oduševili svi prisutni. Gosti i domaćini mogli su i da probaju zlatnike od belgijske čokolade koje su za posebnu priliku izradili radnici niške poslastičarnice “Turist“.

Kako bi na najbolji i što kraći ali i veoma intezivni način predstavila sebe, Slavica se publici, među kojima je bilo i dosta mladih, predstavila kao graditelj mostova prijateljstva, iskoristivši priliku da sa prisutnima podeli i moto kulturne organizacije “Dante Alighieri“ kojom predsedava ima već 12 godina: “Podržite nas da biste mogli da pružite podršku i drugima.“  Zahvaljujući Slavici i njenoj organizaciji dosta mladih Nišlija dobilo je priliku da dobije sertifikat za italijanski jezik, koji im je omugućio da nastave studije u inostranstvu.

Deo tima bila je i profesorka Bojana Simović, predsednica Instituta za kulturu grada Niša koja je publici predstavila naredne, veoma bitne događaje kojima će grad obeležiti jubilej 1700 godina od donošenja Milanskog edikta, zakonskog akta kojim je pre 17 vekova, 313. godine, hrišćanstvo proglašeno za ravnopravnu religiju u rimskom carstvu. Na pitanje predsednice BPW-a Goricije, inače novinarke po profesiji, Paole Prizzi Merljak, da li će i papa biti prisutan na proslavi, o čemu se dosta polemisalo, Bojana je sa osmehom podsetila sve da je poglavar Katoličke crkve dao ostavku ali da nije isključeno da se to desi ukoliko novi papa u međuvremenu bude izabran.

Tradicionalno, žene u Srbiji oduvek imaju za glavnu životnu ulogu onu po kojoj su na prvom mestu domaćice i majke, sa kojom baš i nije pomirljiva rola preduzetnice ali jedna, svakako, ne isključuje drugu. Lozničanka Snežana Perić, majka dvoje odrasle dece od 21 i 25 godina, pokazala je svojim ličnim primerom da je to i te kako moguće.

Snežana, članica Udruženja poslovnih žena Loznice “Kreativna vizija“, inženjer po profesiji, zbog loše ekonomske situacije u zemlji bila je prinuđena da se bavi privatnim, i to samo malim biznisom, kako sama kaže, usled nedostatka investicija. Sve žene, istaknula je gospođa Perić, vlasnica butika “In“, uglavnom kreću sa malim poslovnim poduhvatima, a to su često kozmetički i frizerski saloni ili agencije za prevođenje. Gospođa Perić, koja je u sajmu preduzetništva videla mogućnost za povezivanje i pronalaženje novih poslovnih partnera, prezentovala je prisutnima potencijal svog kraja u nadi da će tako dovesti i nove ulagače u svoj grad i neposrednu okolinu.

Kada ujedinite dame iz različitih krajeva Evrope u istoj prostoriji i pustite ih da na jedan sasvim iskren i nadasve kreativan način govore o sebi i o svom poslu, bez imalo preterivanja i uobraženosti, uspeće ne samo da na vas ostave dubok utisak već i da prenesu neizmernu pozitivnu energiju. Mame, domaćice a iznad svega poslovne žene koje su svojim entuzijazmom i vrednostima , poštujući tradiciju zemlje iz koje dolaze, uspele da pomere granice Srbije.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *