Poslepraznično čišćenje

Posle svih ovih praznika, količine i vrste hrane koje je većina unosila u organizam, jedno je sigurno – čišćenje toksina je neophodno. Teško je bilo odoleti bolećivim pogledima baka i mama koje su se trudile da  naprave razne slane i slatke đakonije za svoju “izgladnelu” decu. Ali ono što je najvažnije, i pored povremenog odstupanja, je vraćanje na ustaljene navike zdravog načina ishrane.

Prvo je neophodno momentalno čišćenje koje možete sprovesti tako što ćete čitav dan biti na voću. Kombinacije su velike: možete jesti voćkice po izboru, možete praviti smoothie-je, cediti voće ili sve tri  varijante primenjivati u toku dana uz veliku količinu obične vode. Najvažnija stvar koja će vam biti smernica je da koristite blagodeti proleća. Zeleno je boja ljubavi, a i zdravlja. Prema tome iz sve snage  navalite na koprivu – divlja i još uvek organik biljka koja se nalazi svuda oko nas.

kopriva

Kopriva je nisko kalorična i lekovita biljka najbolja za čišćenje i poboljšanje krvi, povećava nivo gvožđa, snižava nivo šećera u krvi, leči upale urinarnog trakta i stimuliše rad creva. Takođe je dobra za  poremećaj sna. Ukoliko se osećate malaksalo i umorno, razlog tome može biti manjak gvožđa u krvi, a sve što vam je potrebno je kopriva.

Bogata je belančevinama i esencijalnim aminokiselinama, sadrži već pomenuto gvožđe, mangan, kalcijum, fosfor, natrijum, kalijum, magnezijum, vitamine A, C B2 i K, hlorofil i enzime. Besplatna je,  ukoliko ste u mogućnosti da je berete negde van grada, daleko od auspuha i izduvnih gasova. Ukoliko nemate tu sreću uvek postoji pijaca i možete je kupiti. Ukoliko nabavite veće količine, možete je osušiti i  praviti čaj, ili samleti u blenderu i zamrznuti pa ubacivati čitave godine u razna jela i čorbe.

corba od koprive

Izvor: thesustainablelarder.blogspot.com

Za poslepraznično čišćenje organizma možete je koristiti u svežem stanju, samlevenu u smoothie-je uz ostale namirnice ili ubacivati u čorbice i supice.

Miso je najvažnija i najkvalitetnija vrsta supe za čišćenje organizma, a ujedno i najjednostavnija varijanta za pripremu. Koprivine listove sa vrha stabljike pažljivo odvojte makazama, držeći stabljiku  hvataljkom, da se ne bi ožarili. Ukoliko ste malo veštiji možete je pridržavati i rukama. Operite listove i ubacite u ključalu vodu sa malo mladog luka i šargarepom. Potrebno je da se krčka oko 5 minuta dok  boce ne otpuste. Isključite ringlu i ubacite 2 cm miso paste. Ostavite da odstoji par minuta dok se pasta ne rastopi i pojedete toplo. Ovako pripremljena supica ima višestruko korisno dejstvo na vaš organizam.

Preporučuje se naročito u toplim danima. Prijatno!

One Reply to “Poslepraznično čišćenje”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *