Pomozimo malom Mitru!

Dobili smo sledeći mejl i odlučili da ga u celosti prenesemo, u nadi da će neko od naših čitalaca doprineti da Mitar ima srećniju budućnost, kao i zbog želje da što više ljudi čuje za njegovu priču i pomogne ako može.
 
“Javljam Vam se iz Siriga pokraj Novog Sada.Zovem se Slađana i majka sam dečaka Mitra, koji sada ima 16 godina. Razlog zbog koga Vam se javljam jeste molba da pročitate ovo naše pismo, razumete nas i ako možete – pomognete nam!
Mitar je dete koje je na porođaju doziveo povredu tj.izliv krvi u mozak, što sada za posledicu ima dijagnozu CEREBRALNA PARALIZA. Mitar ne može da hoda, a i rukicama se slabo služi. Moj sin i ja nažalost živimo sami jer nas je Mitrov otac napustio kada je Mitar imao svega 20 dana. Mitar je izuzetno pametno dete, psihicki očuvano, ali situacija u našoj zemlji nam donosi mnoge probleme.
Mogućnost lečenja kod nas je skoro nemoguće, jer ne postoji adekvatna ustanova u kojoj su posvećeni takvoj deci, takođe ne postoji odgovarajuća škola za takvu decu iumesto da se neka institucija pobrine oko organizovanja i rada sa njima, nasroditelje savetuju da ih ostavimo u neke od domova, što sam ja kategorički odbila jer je  Mitar moj jedini sin i BOG mi ga je dao i ja ću se boriti za njegovo zdravlje do kraja svog života.  Takođe su nam skoro nemoguća lečenja u nekim od banja jer je socijalno je vrlo rigorozno, odnosno skoro i nedozvoljava banjska lečenja, a nabavka kolica za decu sa invaliditetom je svake 5. godine i to su uglavnom vrlo teška kolica, nepraktična i dosta loša i skoro nemoguća za transport prilikom putovanja.
Pošto sam ja samohrana majka i materijalne prilike su na izuzetno loše, a pored svih obaveza i problema, Mitar
mora svakih 6 meseci da primi po dve injekcije DYSPORT-a koje služe za sprečavanje grčenja misića, odnosno sprečava se skraćenje tetiva i ujedno se sprečava stradanje kukova.
Injekcije DYSPORT-a su dosta skupe svaka od njih iznosi oko 350 eura.
Naša besparica nas je dovela u situaciju da smo morali da preskočimo dve terapije sa injekcijama DYSPORT, što je dovelo do pogoršanja Mitrovog stanja, kao i to što je Mitar prinuđen da skoro stalno sedi –  a to je dovelo do skraćenja tetiva kako na nogicama tako i na rukicama,  pa je sada neophodna hiruška intervencija.
Da bi izbegli naporne i veoma bolne operacije Mitru su urađene analize i ustanovljeno je da mogu operacije da se urade u ĆUPRIJI, gde dolaze ruski doktori iz Tule i operacije se vrše laserom, dete već treći dan ide kući sa vidljivim poboljsanjima.
Mitar je u decembru 2007 godine prvi put operisan, zahvaljujuci ljudima plemenitog srca, operisan  je u
Ćupriji od strane ruskih doktora i rezultati su na nasu veliku radost bili vidljivi odmah,posle same operacije! Mitru su na intervenciji rađene obe nogice, desna ruka i krvotok u očima! Tetive na nogicama i rukicama su opuštene za oko 80%, a ostalih 20% moramo da postignemo mi sa parafinom i tegovima jer su skraćene tetive zbog dugog sedenja u kolicima dovele do deformisanja kolena i laktova.
Ruski doktori na jednoj intervenciji rade laserom 18 tačaka, ali Mitru je uradjena 21 tačka. Pošto je Mitar vise povređen na samom rođenju, ruski doktori predviđju da ce biti neophodno više intervencija da bi Mitar mogao samostalno da hoda.
Druga intervencija je urađena  01.10.2008 godine i tada su urađene nogice ponovo da bi efekat opustanja tetiva bio 100%,operisane su i obe rukice i na njima su tetive opustene skoro 90%. I ovom operacijom tj. rezultatima smo zadovoljni, Mitar se mnogo bolje oseća, njegovo zdravstveno stanje je daleko bolje nego pre  prve intervencije.
Treća operacija je urađena 4.oktobra 2009 godine i urađeno  je 18 tacčka gde su urađene maksimalne korekcije
jer drugom operacijom nisu u potpunosti opuštene sve skraćene tetive, jer Mitar je tek sa 12 godina operisan prvi put
a to tada je došlo do deformacije na kolenima tj. čašici kolena,zatim na laktovima, na oba prstića-palca na nogama, zglobova na rukicama, zbog svega toga neophodno je tako puno operacija.
Na kontroli u martu 2010. godine,  lekar koji je operisao Mitra tri puta, Aleksandar Nazarkin rekao je da će sledeći pregled tj.kontrola pa samim tim i operacija biti  2011-te godine jer postoji rizik od već čestih totalnih anestezija kojima je Mitar podrvgnut prilikom operacija a između kojih protekne jedva godinu dana.
Međutim, Mitar je u toku 2010-te i 2011-te godine imao čak 3 upale pluća od kojih je jedna sa veoma teškim pleuralnim izlivom,pa je Mitar tada morao biti operisan u dečjoj bolnici u Novom Sadu i bili smo tada u bolnici čitavih mesec dana ,
nakon toga je primio vakcinu protiv gripa i protiv 23 vrste upale pluća, da bi bio zastićen od ovih veoma čestih virusa koji dovode do upala pluca.Sada se ako Bog da spemamo na četvrtu operaciju ruskih lekara i nadamo se da ćemo uspeti da prikupimo sredstva i da ce najzad Mitar biti ako ne kao svoji drugari, onda makar “kao” oni!
Tako da ce  zbog zdravstvenog stanja Mitra pregled  i operacija biti ove godine!
Znači, predstoji nam jos ako BOG da jedna interevncija!
Naše nade da će Mitar moći sam da hoda i da se  igra sa svojim drugarima svakog dana su veće i većei sa tim se budimo svakog dana i mnogo nam je lakše u ovoj našoj borbi za bolje sutra! Preostaje nam, nadamo se još ta jedna intervencija, da bi Mitrovi i moji životni ciljevi i životni snovi najzad bili ispunjeni!
Intervencije koje obavljaju ruski hirurzi iznose 2.300 eura, po intervenciji.
Zato VAS ja ljudski molim da nam pomognete uplaćivanjem neke sume novca na naš račun, što bi nam umogome olakšalo i ovako težak život i omogućilo da Mitar ode na vežbe i neophodne intervencije, da dobije nadu da postoji još uvek mogućnost za njegovo izlečenje, zahvaljujući dobrim ljudima kao sto ste VI!
Šaljem VAM mnogo Mitrovih nalaza i dokumenata da vidite da mi nismo neki lažovi ili prevaranti,već majka i sin koji veruju u BOGA, mole se BOGU i veruju u dobrotu i ljudsku dušu.
U nadi da ćete shvatiti svu težinu naše situacije i da ćete nam pomoći,
Srdačno VAS pozdravljaju majka Slađana i sin Mitar!

POGLEDAJTE ALBUM SA  SVIM MITROVIM SLIKAMA!

 

NAS DINARSKI RACUN JE:

 
COMIC SLADJANA
355-5488081-83
VOJVODJANSKA BANKA AD NOVI SAD
FILIJALA NOVI SAD
 
NAS DEVIZNI RACUN:
VOJVODJANSKA BANKA AD NOVI SAD
FILIJALA NOVI SAD
SWIFT VBUBRS22
IBAN : RS35355000000301855592
account :  000301855592
 
POGLEDAJTE MITROV SPOT:
 
Email:

MOLIM VAS ,IZVINITE AKO STE OVAJ MAIL DOBILI VISE PUTA,MOGUCE DA JE MOJA GRESKA A MOGUCE JE DA JE MOZDA I PROBLEM NA SERVERU!IZVINITE JOS JEDNOM!”

Molimo Vas da svako ko je u stanju ili može da pomogne malom Mitru, to i učini.

Tekst o Mitru možete pročitati i u listu Press.

One Reply to “Pomozimo malom Mitru!”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *