“Pod nož” zarad lepote – da ili ne?

Sa svih strana me bombarduju baloni različitih boja – narandžasti, beli, braon…Vrpolje se u bikinijima i brushalterima, kao da žele da vrisnu ’Pustite nas! Ovde nam je tesno!’ U ovoj priči ja sam samo posmatrač i za sve ovo vreme uspela sam da konstatujem samo jedno – žene su sklone da preteruju kada je o estetskim zahvatima reč. Verovatno, kada već daju novac, traže kubika za sve pare. Plaćaju da bi izgledale poput voštane figure, a šta je sa zdravljem? Time ćemo se podrobnije zabaviti.

Rezultati brojnih istraživanja pokazuju da se sve veći broj mladih žena, koje nisu rađale i dojile, podvrgava hirurškom zahvatu povećanja grudi. Ovaj zahvat se vrši pod potpunom anestezijom i traje oko jedan do dva sata. Savremeni implantati za grudi su visokog kvaliteta, a takav isti silikon se koristi i za izradu veštačkih srčanih zalistaka, pejs mejkera, krema za kožu, te cucli za bebe. Svim ženama koje su se podvrgnule ovoj vrsti operacije savetuje se da idu na preglede kod nekog iskusnijeg onkologa. Žene radi lepote nakon operacije trpe bolove, ali nakon par meseci zadovoljstvo novim poprsjem ih tera da zaborave na muke kroz koje su prošle. Prva kontrola trebala bi da usledi tri meseca nakon zahvata, ali se mali procenat žena pridržava ovog dogovora. Jedan odlazak pod nož od žene lako može da stvori ovisnika koji će češće odlaziti estetskom hirurgu nego zubaru. Česti su i slučajevi da pacijenti dođu sa fotografijom osobe čiji klon žele da postanu. Gubi se individualnost i meso. Dobija se pokretna plastika istih proporcija i istog pečata. Ma koliko ruke estetskog hirurga bile vešte, uvek postoji određena doza rizika ili određenih odstupanja.

Ukoliko prilikom pravljenja reza dođe do greške mogu se oštetiti mlečni kanali, te zbog toga kasnije ne može da dođe lučenja mleka. Zbog oticanja nerava nakon operacije često dolazi do promene osetljivosti oko samih bradavica. Do oporavka najčešće dolazi u roku od šest meseci, ali kod nekih žena one se nikada ne vrate na stanje kakvo je pre zahvata bilo. Nakon operacije oko implantanta se razvija posebno ožiljačno tkivo koje ga štiti. Nekada ono može i da stiska implantant, te da proizvede jake bolove u grudima. Ipak, najveći problem u celoj ovoj priči predstavljaju mamografski snimci, jer silikoni umnogome onemogućavaju rano otkrivanje karcinoma dojke. Naime, oni otežavaju očitavanje rendgenskog snimka, zbog toga što prave senke koje blokiraju mamografsku sliku. Nemogućnost praćenja dojki tim putem predstavlja ogromno ograničenje kada je o samom zdravlju žene reč.

Dobro razmislite…

Fotografija: Lily Ann

Ipak, iskustva brojnih žena pokazuju da im je jedan takav zahvat umnogome uticao na kvalitet života. Uz silikone, promenila im se i percepcija na sopstveno telo, poraslo je samopouzdanje, dok su proporcija i ravnoteža postale zadovoljavajuće. Dakle, kada sve ove činjenice stavimo na vagu dolazimo do jednog neizbežnog zaključka – u redu je ugraditi silikone kod iskusnog i proverenog hirurga, te se pridržavati svih postoperativnih pravila (ako već čeznete za većim poprsjem), nije u redu prvi dan punoletstva provesti u klinici, te izaći iz nje za par dana skoro nevidljivi, zaklonjeni ogromnim plastičnim balonima.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *