Počinje manifestacija „Dani Beograda“

Tradicionalna manifestacija “Dani Beograda” obeležava se i ove godine, od 16. do 19. aprila, izuzetno bogatim kulturno-umetničkim i zabavnim programom.

Glavni program se realizuje na pet punktova u gradu i to: u Muzičkom paviljonu na Kalemegdanu, na sceni ispred Biblioteke grada Beograda u Knez Mihailovoj ulici, kao i na bini “Galerija” (ugao ulica Vuka Karadžića i Knez Mihailove). Takođe, na glavnom beogradskom šetalištu biće postavljena još jedna scena ispred Kulturnog centra Beograda i na Trgu Nikole Pašića.

Dani-Beograda-baner-02

Publici će se predstaviti najtalentovaniji polaznici beogradskih muzičkih škola, kao i talentovani muzički sastavi koji izvode klasičnu i džez muziku, a pritom nisu dovoljno afirmisani. Za najmlađe sugrađane biće održane predstave u izvođenju dramskog studija “Bis” i Putujuće glumačke trupe “E”.

16. aprila biće dodeljena Nagrada grada Beograda, položeno cveće na Spomenik predaje ključeva grada na Kalemegdanu i održaće se svečana sednica Skupštine grada Beograda. Takođe, ispred dvorane Kulturnog centra Beograda, biće organizovan program posvećen Njegošu, Crnjanskom i Desanki Maksimović i jubilejima koji će biti obeleženi ove godine u njihovu čast. Program organizuje Kulturno-prosvetna zajednica od 14 do 17h. Ispred istog centra biće predstavljene drvene skulpture šestorice mladih vajara. Novina je da će se ove godine na Trgu Nikole Pašića predstaviti ulični zabavljači.

U okviru manifestacije “Dani Beograda”, Muzej grada Beograda priređuje izložbu “Pejzaži Beograda” koja će biti otvorena u holu Starog dvora. Na njoj će biti predstavljeni pejzaži glavnog grada, nastali tokom prve polovine 20. veka, na kojima su prikazani karakteristični delovi grada: Kalemegdan, savsko pristanište, Žarkovo, Dorćol i Resnik. Među ovim delima nalaze se radovi nekih od najznačajnijih srpskih slikara, kao što su Nadežda Petrović, Živorad Nastasijević, Jovan Bijelić, Jefto Perić i Miodrag Petrovića. Ova izložba predstavlja izbor od pet pejzaža iz kolekcije Muzeja koju čine 402 pejzaža Beograda. Autor izložbe je Jasna Marković, muzejski savetnik Muzeja grada Beograda.

Program neće biti realizovan samo u centru grada, već će imati priliku da ga vide i sugrađani na Paliluli, Čukarici, u Rakovici i Grockoj, kao i Lazarevcu, Mladenovcu i Sopotu.

Direktor Turističke organizacije Beograda Dejan Veselinov rekao je da će tokom ta četiri dana biti organizovani besplatni programi razgledanja grada, ali i redovni programi TOB-a, kao što su Antički Singidunum, Beograd ispod Beograda, Koracima Ive Andrića, kao i razgledanje dvorskog kompleksa na Dedinju. On je naglasio da je za sve programe potrebno izvršiti rezervaciju u Turističkom informativnom centru u Knez Mihailovoj ulici.

Kompletan program možete videti ovde.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *