Počinje filmski festival “Istok-Zapad”

Drugi festival evropskog filma “Istok-Zapad” (East-West) počinje danas u Art bioskopu Museum, i trajaće do 23. juna.

Svečano otvaranje predviđeno je za 20h, nakon čega sledi projekcija muzičkog dokumentarca “Rock mašina” austrijskog reditelja Andreasa Štajnkoglera, dok festivalski program počinje ranije, od 18h, projekcijom trilera “Korak ispred” mađarskog reditelja Zsombora Dige.

eff

Tokom pet festivalskih dana biće prikazivana po tri filma dnevno, raspoređenih u tri programske celine:
18h – Leteći cirkus Evrope (evropska komedija i porodični film)
20h – Raskršća (nagrađivani filmovi sa temom u fokusu)
22h – Tranzicije (tema u fokusu 2 i evropski žanrovski film).

Festival je zamišljen tako da pokreće odrđene teme koje podjednako “tište i Istok i Zapad”. I ove godine u fokusu je trgovina decom, vršnjačko nasilje i otuđenje porodice. Poslednjeg dana manifestacije biće organizovana tribina na ove teme.

U okviru programa “Tranzicije”, pored žanrovskih filmova, biće prikazana i ostvarenja u kojima se obrađuje korupcija, političke mahinacije i stadanje nedužnih ljudi pod udarom krize.

Pored glavnog programa, tu je i Filmsko-televizijski market u okviru koga će biti prikazano 25 filmova, a cilj je da se podstaknu domaće televizije da na svojim kanalima češće emituju evropske filmove.

Organizatori festivala su Centar za multimedijalnu umetnost i komunikaciju “Tangram” i “Alpe Adria Culture Network”, u saradnji sa Etnografskim muzejom u Beogradu.

 

Izvor: Tanjug

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *