Pismo letu

Čitate li tuđa pisma?

Meni misao stalno na Jadranu. Čitave godine sanjam more, idem ulicama, radim, razgovaram sa prijateljima, a – nisam tu. Na moru sam. Zovu me na sastanke, teraju me da nesto organizujem, uradim, donesem, predam, saopštim, oćutim, priznam… a ja im kažem: Badava vi to meni. Nisam ja tu.” (Mika Antić)

Pisma ne pišem često. Valjda nemam kad. Previše obaveza kod kuće, na fakultetu, poslu i van toga. Preokupiranost savremenog doba mobilnim telefonima, tabletima, računarima, mejlovima, sms porukama, skajpom, fejsbukom, tviterom… A nemam ni kome, ko bi jos želeo da razmenjuje pisma sa mnom pored svega gore navedenog. Niko to ne bi shvatio ozbiljno, ali ti molim te shvati. Uredno čuvam sve koverte koje sam kao dete prikupljala u fioci starog, radnog stola. Mirišljave, narandžaste, prugaste, šarene… Evo za tebe ću uzeti ovu najlepšu, vedrih boja. Tvoj broj telefona nemam, a ni na društvenim mrežama te nisam našala, tako da izbor ne postoji i ovo moram da uradim. Pišem ti na zelenu adresu. Ako čitate tuđa pisma (ovog puta se neću ljutiti), jedno je pred vama… Bolje da počnem, ako se budem suzdržavala, zaboraviću sve. Dakle…

Drago predstojeće leto,

Radujem se što nam uskoro stižeš. (Zvuči kao fraza, a fraze ne volim. Ne, zaista. Dosta mi je ovog proleća sa jesenjim raspoloženjem.) Ali, pre nego što se raskomotiš i ovde kod nas, imam par zahteva na koje bih ti preporučila da obratiš pažnju i ispotuješ ih, zato što ti dolaziš kod nas, a ne mi kod tebe. Eto, pa ti sad čitaj i budi nam dobar gost.

1. Kišu zaboravi tamo odakle si pošlo! Stvarno ne zamišljam da na bazen idem u gumenim čizmama i lenčarim na suncu u kabanici. Isto tako ne pomišljam da u kofer koji spremam za letovanje, umesto petog kupaćeg kostima, prostor ustupim kišobranu. Ne dolazi u obzir.

2. Budi toplo, ali onako, umereno! Ne želim da u gradskom prevozu “miriše” čak više nego zimi kada se u njega skupe svi beskućnici iz kraja, a ustručavam se da otvorim prozor, zato što je sa druge strane prozorskog okna minus deset. Ne želim da mi bude vrućina u kupaćem kostimu, i da razmišljam o načinu da otklonim i sopstvenu kožu, da mi se sladoled istopi pre nego što izadjem iz prodavnice, a lubenica ugreje pre nego što krišku prinesem ustima. Ne.

letoooo

Izvor: guides.wikinut.com

3. Budi romantično i nežno. Red je da i mi koji se nismo zaljubili u toku dugih zimskih dana (ako se ne računaju romantični pogledi koje sam razmenjivala sa ovalima na kojima je predjelo i kolačima na kojekakvim slavama) osetimo žmarce. Tamnput, visok dečko, sa smeđim očima, koji je pročitao više od radnih listova iz matematike za prvi razred osnovne škole bi bio sasvim ok i potpuno sam sigurna da bi ti pomogao u realizaciji ove stavke… Dobro osmotri!

4. Zaboravi Svetsku ekonomsku krizu. Hoću na more! Bar jednom, dobro ne bih se bunila ni za više odlazaka na isto. Španija, Turska, Grčka, Dubai, Italija, Malta, Hrvatska, Egipat, Tunis, Kipar, Crna Gora… Eto, pa ti razmisli… Možda da ti sugerišem da mi se više svidja ostrvo Bora Bora od Čanja!? Čini mi se da nema potrebe. Pogledaj kartu sveta i odvedi me tamo gde je plavo, najplavlje!

5. Budi euforično! Plaže, gradsko šetalište, klubovi, poslastičarnice, trgovi, koncerti… Tu se posebno skoncentriši. Miris lipe ili morske vode… So na koži, papuče pune peska koji golica po tabanima… I to nešto što bezrazložno izaziva leptiriće u stomaku… znaš ti to, ne dolaziš nam prvi put. Je l’ to u redu?

6. Zadrži se što duže, slobodno! Ipak, draži si mi gost od ledenih februarskih noći. Kad si tu nos i prsti mi se ne smrzavaju, za spavanje mi kao obavezan inventar nisu potrebne vunene čarape, i led vidim samo u časi limunade… U Sahari si uvek. I pitam se kolike su ti noge kada u isto vreme zgaziš na oba mesta, a Srbija je prilično daleko?! Dolaziš nam jednom godišnje, nije to često… Zato, neka traje!

7. Budi pomalo šašavo! Šarmantno neurotično i ćaknuto. Već samo po sebi si pustolovina kakvu moramo zgrabiti. Hoću da se kikoćem sa tobom, zbog tebe. Svakome je potrebna priča leta, pa i ovog. Nešto što nas greje tokom ostatka godine i nabaci osmeh na lice trenutak pre nego što san nadvlada.

leto2

Izvor: weheartit.com

8. Budi novo! Nova poznanstva, omesi, ljubavi, knjige, poljupci, haljine, sandale, mirisi, tajne, ukusi, prijateljstva, predeli, dodiri, teme, putovanja, fotografije…

9. Budi fit! U ovo, naše vreme, vitkost predstavlja novu religiju. Stomake u koje smo strpljivo ulagali od kad si otišlo i celulit, odnesi negde daleko. Ako već ne mozeš da nam doneseš lepe trbušne mišiće, ti bar otmi od svakoga ko ima par kilograma viška. Eto, nosi i ne moraš vraćati!

10. Nemoj da me razočaraš, važi? Ružne dogadjaje, svadje, suze, tugu ne prihvatam. Leto ne služi za to. Leto služi za sve što je lepo. Leto je jednako sreća. I na to sam te upozorila, nemoj posle da osećaš krivicu i nelagodnost. Ne želim gorku romansu sa tobom! Eto, tako…

I još, da znaš, nije ovo sve… zato budi malo kreativno. Bila sam skromna… Neka divlja plaža pod nogama, dobra knjiga u rukama, stari šešir na temenu i manje briga pod njim… Nadam se da je čitanje ovog pisma pratilo tvoje žustro klimanje glavom, ako imaš glavu. Džemperi su odoženi na najvišu policu u plakar, a haljine su sveže ispeglane i još mirišu na omekšivač. Čakam te. Vidimo se za par dana!

Tvoja Ana

Sam sam opet kod kuće, a nisam tu. Mljackam ukus morskog vetra, kao nekad, u detinjstvu. ukus kikindskog sladoleda. I vec mislim kako cu iduće godine, tamo negde početkom juna, početkom jula, početkom avgusta… A Radio Jadran mi šalje Đorđa Peruzovića i Olivera Dragojevića, a palme mi šume oko ušiju, a more se talasa u temenu.
Neko na vratima zvoni. Traže me. Šta vredi i da otvaram, kad nisam tu. Ko zna gde sam ja.” 
(Mika Antić)

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *