Performans “Voda”

Performans “Voda”, biće izveden večeras u Magacinu (Kraljevića Marka 4), u 18h.

Danas se obeležava Svetski dan voda, a ovaj performans je deo predstave u nastajanju čija će istoimena premijera biti 22. aprila na Dan planete zemlje, u Domu omladine Beograda.

DOM Omladine

Ideja projekta “Voda” je zasnovana na fenomenima vode, istraživačkim materijalima o strukturi i svojstvima vode, naučnim dokazima da voda poseduje inteligenciju, svest i fotografsko pamćenje. Kao univerzalna materija na planeti vezana za život, povezuje sve ljude bez obzira na geografske, jezičke, socijalne, političke, etničke i sve druge barijere, baš kao što i neverbalni teatar.

Voda je proizvod prirode povezan sa idejom stvaranja, života. Mnoga asksiomska pitanja o vodi na koje nauka ne zna odgovor, otvaraju mogućnost za pozorišno istraživanje kroz otvoreni proces. Sa druge strane, očuvanje i ukazivanje značaja zaštite vode i njenog kvaliteta postaje važno sada za budućnost planete i života.

Rešavanje problema otpadnih voda, pomora riba, zaštite vodenih resursa i životne okoline su dugoročan proces, ali je važno da što pre svi počnemo da mislimo o tome.

“Voda” je nekonvencijalni rad koji briše granice između koncepta, aktivizma, pozorišta i plesa. Istraživački pozorišni materijal za performans i predstavu nastao je fuzijom između ličnih priča i iskustava, dokumentarnih i naučnih materijala, ekološke svesti i zagađenosti voda i savremenog novog modela originalnosti.

Više informacija na: www.domomladine.org

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *