Pegi Li – nesvakidašnja umetnica

Nastala u eri velikih bendova, ostala je upamćena po strasti sa kojom je izlazila na scenu, sposobnosti da peva sve od džeza do bluza kao i po jačini glasa koji se čuo iznad instrumentalne linije benda. Pevačica, kompozitor, sjajan tekstopisac, glumica, žena sa izuzetnim talentom za biznis, ostavljala je pečat profesionalizma na svemu što je dotakla.

Iako je svetu poznata kao Pegi Li, rođena je kao Norma Deloris davne 1920. u Severnoj Dakoti kao sedma od osmoro dece. Muzički talenat isplivao je tokom srednje škole kada je bila u crkvenom horu, gli klubu i nekoliko polu-profesionalnih bendova. Ohrabrena ranim uspehom, po završenoj srednjoj školi, sa svega 18 dolara u džepu, odlazi u Holivud da oproba sreću. Iako je imala skromni angažman u klubu na Holivud bulevaru, nije ostavila dobar utisak na filmsku prestonicu. Vraća se u Dakotu gde peva na radiju. Tada, na predlog menadžera, menja ime u Pegi Li. Počinje da peva na proslavama biznismena, bogatih i uticajnih ljudi tadašnjice.

Jedne večeri nije mogla da nadglasa bučnu publiku te snižava frekvenciju svog glasa. Što je dublje pevala, to se publika sve više smirivala i tako je nastala ona prepoznatljiva kombinacija nežnog, delikatnog, pomalo predećeg glasa koji je postao njen zaštitni znak.

Tokom jednog nastupa otkriva je kralj svinga, Beni Gudman i ona se priključije njegovom bendu kada je bio na vrhuncu popularnosti. Naredne dve godine provodi na turnejama sa najpoznatijim muzičarima tadašnjice. Veliki deo svog uspeha duguje bendu gde je, kako sama kaže, naučila više o muzici nego igde drugde. “Naučili su me disciplini i tome koliko je vežba važna. Naučila sam i koliko je bitno biti u harmoniji sa muzičarima. U bendu ne postoji individua, ako se svi delovi ne slažu, koliko god da je pevač dobar, bend zvuči loše”.

Pegi je tokom svoje karijere pisala muziku za filmove, a često je dobijala i kratke uloge. Pravila je muziku za film “Džonijeva gitara”, “Sve o gospodinu Lesliju”, a dosta je doprinela i crtanom filmu “Maza i Lunja”, jer je pisala reči za pesme i pozajmila je glasove crtanim likovima.

Bila je veoma posvećena svom poslu i to je dosta uticalo na njeno zdravlje. Bez obzira na lekarska upozorenja, i brigu prijatelja, Pegi je nastavila vredno da radi na svojoj karijeri. Bila je veoma poštovana, te je često bila počasni gost u poznatom Filharmoniskom Linkolnovom centru. Pesma “Da li je to sve”, joj je donela Gremi nagradu za najbolje vokalno izvođenje.

Pegin život i njena veoma uspešna karijera će biti ekranizovani sledeće godine. Time dobijamo mogućnost da se još malo bolje upoznamo sa ovom nesvakidašnjom umetnicom, koja je pevala u sastavu džez klarinetiste, rame uz rame sa Gudmanom. Objavila je više od 30 albuma, a od svih pesama se posebno izdvaja, dobro poznata “Fever”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *