Otvoren Henkel Art.Award. konkurs za 2013. godinu

Henkel za centralnu i istočnu Evropu (Henkel CEE) iz Beča, po dvanaesti put najavljuje Henkel Art.Award. konkurs za mlade umetnike iz 23 zemlje regiona. Partneri kompanije na projektu su KulturKontakt Austria i Muzej moderne umetnosti u Beču (MUMOK). Zahvaljujći toj saradnji, pobedik Henkel Art.Award. takmičenja dobija novčanu nagradu u iznosu od 7.000 evra i izložbu u zemlji porekla, kao i sjajnu priliku da prikaže svoje radove na individualnoj izložbi u muzeju MUMOK u Beču tokom naredne godine, a uz objavljivanje kataloga izložbe.

Henkel-Art-Award---Logo

Bez propisanih i unapred definisanih tema, Henkel Art.Award. uručuje nagrade za izvanredna i inovativna umetnička dela vizuelnih umetnika iz centralne i istočne Evrope, u domenu slikarstva, crtanja, fotografije, video sadržaja i instalacija. Pobednik se bira na osnovu predatih radova, a u okviru selekcije koja se odvija u više faza.

Tokom prethodnih godina, brojni finalisti i pobednici Henkel Art.Award. konkursa bili su pozivani na međunarodne izložbe i ostvarili su međunarodni uspeh. Među njima su Dan Perjovschi (2002), Miha Strukelj (2008), Mladen Miljanović (2009) i mnogi drugi.

Propozicije konkursa:

1. CV i opis umetničke karijere (na engleskom ili nemačkom);

2. Starosna granica je 40 godina (umetnik/ca ne može biti stariji od 40 godina pre svečane dodele nagrada koja se održava u novembru);

3. Potrebno je predati 3-5 reprodukcija umetničkih dela (Bez originala);

4. Za umetnička dela iz oblasti slikarstva, crtanja, fotografije potrebno je poslati reprodukcije u obliku fotografija, fascikli i/ili kataloga (format: maksimum A3). Bez slajdova, CD-a i DVD-a;

5. Za umetnička dela iz oblasti video zapisa i instalacija prijave se predaju u obliku video DVD-a (maksimalno trajanje prezentacije je 10 minuta);

6. Umetnička dela koja se predaju ne smeju biti napravljena pre 2010. godine.

Podnete prijave prvo će biti predstavljene lokalnom žiriju sredinom juna, dok će najbolji radovi iz svake od zemalja biti poslati u Beč, gde će u leto tekuće godine međunarodni žiri nominovati pet finalista (takozvani, uži krug) i izabrati pobednika. Umetnici koji su ušli u uži krug biće obavešteni o nominacijama od strane kompanije Henkel CEE i pozvani na Henkel Art.Award. 2013 gala događaj.

Na zvaničnoj gala ceremoniji dodele nagrada, Henkel Art.Award nagrada biće dodeljena jednom od pet nominovanih finalista.

Dostavljeni radovi biće vraćeni umetnicima nakon pregleda žirija.

Napomena:

* Učesnicima u takmičenju se neće plaćati naknade.

* U slučaju gubitka ili oštećenja podnetih radova, ne može se pokretati pitanje odgovornosti.

Sve prijave za Henkel Art.Award 2013 moraju biti predate do 7. juna (datum na poštanskom žigu) i šalju se direktno na adresu Henkela u odgovarajućoj zemlji.

Prijave se primaju iz sledećih zemalja: Albanije, Belorusije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Hrvatske, Češke, Estonije, Mađarske, Kazahstana, Kosova, Letonije, Litvanije, Makedonije, Moldavije, Crna Gore, Poljske, Rumunije, Rusije, Srbije, Slovačke, Slovenije, Turske i Ukrajine.

Za prijave iz Srbije, radove možete poslati na adresu:

Jelena Šarenac

Henkel Serbija d.o.o.

Bulevar oslobodjenja 383

11040 Beograd

Dodatne informacije o Henkelovoj nagradi za umetnost možete pronaći na sajtovima: artaward.henkel-cee.com, www.facebook.com/HenkelArtAward i www.henkel.rs.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *