Ona – Orijana Falači

Bila je sitne konstitucije, ali se nije bojala nikoga i ničega. Sedamdesetih godina bila je majstor intervjua. Njoj je pošlo za rukom ono što mnogima nije – došla je do izjava gotovo svih svetskih vođa. Iako joj Josipo Broz Tito nikada nije dao intervju, ona nije krila poštovanje prema jugoslovenskom predsedniku. Uvek je izazivala divljenje kod drugih ljudi. Mnogi su smatrali da do informacija od sagovornika dolazi sa neverovatnom lakoćom. Imala je mušku energiju i upornost neumornog istraživača.

Na put je, umesto raskošnih toaleta, u prtljagu uvek nosila gomilu knjiga i dokumentaciju. Pitala je i ono što se niko nikada nije usudio. Smela je i umela. Nije se plašila ovozemaljskih moćnika. Bila je itekako svesna kako prolaznosti moći, tako i prolaznosti života.

Novinar je bila od šesnaeste godine u vreme kada žena nije ni bilo u tom zanimanju. Oduvek je verovala da dobro piše i da nije površna. Njen ogromni uspeh je opravdao njena verovanja, jer je postala žena na čije se intervjue čekalo. Napisala je i par knjiga, ali nijedna od njih nije dostigla njene žurnalističke domene. Živela je kako bi vladala svojom profesijom. Raportersku beležnicu nikada nije želela da zameni uredničkim zvanjem.

Devedesetih godina, ona je iznenada nestala. U najezdi ratova i žena, ratnih izveštača ona je namerno sklopila svoju popunjenu beležnicu. Orijana Falači bila je prva u ovoj profesiji i nije želela da se gura tamo gde joj više nije bilo mesto. Ona je odradila mnogo više nego žene koje su se pojavljivale posle nje. Iza nje je ostala požutela gomila raznih novinskih isečaka. Poput moći o kojoj je često govorila, i oni su ogavno mirisali na prolaznost.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *