Omaž 41. FEST-u

Premijerom filma „Falsifikator“, reditelja i scenariste Gorana Markovića, u prepunoj sali beogradskog Sava centra, u nedelju 03.marta, zvanično je završen ovogodišnji, 41. po redu Međunarodni filmski festival, FEST.

Pre same projekcije uručena je nagrada za najbolji film takmičarskog dela programa, „Evropa van Evrope. Ovogodišnji laureat je izraelski film „Orlovi“.

Takođe, žiri FIPRESCI Srbija u sastavu Milan Vlajčić, Miša Novaković i Radmila Đurica većinom glasova je doneo odluku da se nagrada DINKO TUCAKOVIĆ dodeli filmu Branka Šmita “Ljudožder vegetarijanac” za efektno predstavljanje mizantropije, ukorenjene korupcije i lažne humanosti u zemljama tranzicije.

FOTOGRAFIJA: www.pressonline.rs

Specijalno priznanje dodeljeno je dokumentarnom filmu “Albertov put” Predraga Bambića za originalan prikaz revolucionarnog tehničkog dostignuća Alberta Majera koje je prokrčilo put stvaranju moderne elektronske digitalne filmske kamere.

Na ovogodišnjem Festu prikazano je 75 filmova, medju kojima i devet u takmičarskom programu “Evropa van Evrope”. Umetnički direktor Festa Borislav Andjelić istakao je između ostalog “da se uspostavlja dobar odnos Festa i s domaćom filmskom scenom jer smo imali premijere filmova domaćih autora, ‘Krugovi’ (reditelja Srdana Golubovića) i ‘Falsifikator’ (reditelja Gorana Markovića), debitantsko ostvarenje ‘Ljubav dolazi kasnije’ (reditelja Hadži-Aleksandra Djurovića), a prikazan je i dokumentarac ‘Albertov put’ (reditelja Predraga Bambića)”.

Najgledaniji film ovogodišnjeg Festa je ostvarenje Vudija Alena “Rimu, s ljubavlju”, dok su veliku pažnju izazvali i sledeći filmovi : “Hičkok” sa Entoni Hopkinsom u naslovnoj ulozi, zatim Spilbergov “Linkoln”, “Jadnici”, “Hajd parka na Hadsonu”, “Pravilo ćutanja” reditelja i glumca Roberta Retforda, “Najbolja ponuda” (u našim bioskopima na redovnom repertoaru od 25.aprila).

FOTOGRAFIJA: www.blic.rs

Za sve one koji nisu imali priliku da posete ovogodišnji Fest dobra vest je ta, da će dosta zanimljivih naslova, prikazanih tokom festivalskih dana publika imati priliku da u narednih par meseci pogleda u domaćim biskopima.

I na kraju citirala bih reditelja Markovića: “Fest i jeste to – kolektivni beg od realnosti u svet fikcije. Na kraju, zato i služe filmovi, da odvrate pažnju od crnih misli i uvedu nas u privremeno utočište koje pruža mašta”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *