Odri Hepbern

Moon river, wider than a mile 

I’m crossin’ you in style some day 

Old dream maker, you heartbreaker 

Wherever you’re goin’, I’m goin’ your way

Počinje uvodna scena filma. Nju Jork 60ih godina, pust i mračan, mada se polako budi u rano nedeljno jutro. Mlada i elegantna Holi Golajtli, korača ulicama i zastaje baš ispred Tifanijeve prodavnice. Dok se  ova scena odvija, u pozadini svira poznata melodija Henrija Mancinija – Mun river.

audrey hepburn anoxeric

Mnogi filmovi me čine srećnom, ali Doručak kod Tifanija je priča sama za sebe. Mlada i divlja Holi, živi punim plućima, uživa u životu, netipična je, ponekad malo nestabilna i traži bogatog muža. Kultni je  film, često citiran i od velikog je uticaja u današnjoj kulturi. Slike Odri Hepbern u dugoj crnoj haljini, sa biserima, crnim naočarima, šeširom i dugom crnom muštiklom, spadaju među najprepoznatljivije u  istoriji filma.

Velika ljubav koju gajim prema ovom filmu, prema eleganciji glavne glumice i njenoj gracioznosti i samoj pomisli da su istinske dame sa stilom nekada davno postojale, me je i navelo da pišem o Odri  Hepbern.

Nikada nisam sebe smatrala modnom ikonom. Ono što je drugima na umu, nije i meni, ja radim šta želim. 

Audrey+Hepburn+Audrey

Rođena je u Belgiji 1929. godine, i veliki deo svoje mladosti je provela u internatu u Engleskoj. Za vreme Drugog svetskog rata, zajedno sa majkom je živela u Holandiji gde je studirala na poznatom koledžu.  Nažalost, surovi rat i patnja ni nju nisu zaobišli, te je okupaciju teško preživela. Nemci su blokirali područje u Holandiji i prouzrokovali su masovnu glad, a period od novembra 1944. do maja 1945. je u  holandskoj istoriji zabeležen kao “gladna zima”. Ovo razdoblje je dovelo od užasne neuhranjenosti. Hepbernova je tada imala 16 godina i jela samo lukovice tulipana i hlebove od trave. Rat je provela krijući se  od nacista u podrumu. Zbog mršavosti je celog života patila od anemije, respiratornih problema i hroničnih poremećaja krvi.

Nakon završetka rata, njen san je bio da se bavi baletom i da postane poznata plesačica, međutim uvidevši da joj fali talenat, odlučila je da se posveti glumi. Sa samo 22 godine Odri odlazi u Nju Jork, gde je  uspela da se probije do Brodveja i da glumi sporednog lika u predstavi Gigi. Ubrzo su je primetili i holivudski agenti, te je zbog svog talenta vrlo brzo počela da dobija puno ponuda za filmove. Nakon samo dve  godine posle svog velikog uspeha u pozorištu, mlada glumica je zaigrala u svima nama veoma poznatom filmu, Praznik u Rimu, u kojem je glumila mladu princezu koja se za vreme boravka u Rimu zaljubljuje u šarmantnog novinara. Film je doživo uspeh, a nastup Odri je bio toliko izuzetan da je za glumu dobila i prestižnu nagradu Oskara.

odri3

Sledeći uspešan film je bio Sabrina, u kojem su joj partneri bili Hempfri Bogart i Vilijam Holden. Svoje plesno umeće pokazala je uz velikog Freda Astera, glumeći u mjuziklu Smešne face. Film je posebno  poznat po vrhunskim kreacijama i veoma otmenoj modi. Odri je u filmu blisko sarađivala sa poznatim dizajnerom, Hubertom Živanšijem, koji joj je vrlo brzo postao jedan od najboljih prijatelja i čije je  kreacije rado nosila. Vrhunac svoje glumačke karijere je doživela glumeći u flimu Doručak kod Tifanija. Još jednu legendarnu ulogu ostvarila je u filmu Moja lepa gospođica i to kao Eliza, mlada devojka koja se od  skromne cvećarke preobrazila u damu visokog društva.

odri4

Poznata je i kao velika filantropkinja, koja je znatan deo svog vremena odvajala kako bi pomogla deci, a osamdesetih godina postala je i ambasadorka dobre volje za UNICEF. Iako je doživela slavu, Odri nikada  nije zaboravila tužne dane pod nemačkom okupacijom, a taj izuzetno težak period života postao joj je inspiracija za nesebično pomaganje onima koji su u nevolji.

Zapamtite, kada vam treba ruka pomoći, naći ćete ju u svojoj ruci. Što više starite zapamtite da imate dve ruke: prva je za pomaganje samom sebi, a druga je za pomoć drugima.

audrey-46

Odri je umrla 1993. godine od posledica teške bolesti, a njenu poslednju želju su joj ispunili sinovi, tako što su joj osnovali fondaciju koji pomaže siromašnoj i ugroženoj deci širom sveta.

Uprkos teškom životu koji je imala, Odri je uvek bila uvek pozitivna, takva je ostala do samog kraja života. Smatram da bismo svi mogli da sledimo njen primer, i da se trudimo da iz svake situacije koja nam  se u životu događa da izvučemo ono najbolje.

Verujem u roze boju. Smatram da je smeh najbolji način da se sagore kalorije. Verujem u ljubljenje, u puno ljubljenja. Verujem da bi trebalo da budemo snažni kada sve ide loše. Mislim da su srećne devojke  najlepše. Verujem da je sutra novi dan i verujem u čuda.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *