“Od sumraka do svitanja”: nova izložba Prirodnjačkog muzeja u Beogradu

Izložba “Od sumraka do svitanja”, autora Marka Rakovića, otvara se u sredu 23. januara u 18 časova galeriji Prirodnjačkog muzeja u Beogradu, Mali Kalemegdan 5.

“Nasuprot čoveku koji je biće svetlosti a u tami se oseća nesigurno i dezorijentisano, za veliki broj životinja noć je doba kada su najaktivnije. To je period kada su zahvaljujući izvanrednoj razvijenosti čula sluha i mirisa, ali i vida, ili sposobnosti navigacije, dominantne. Dan je za njih uglavnom vreme odmora koji provode dobro skrivene u svojim trajnim ili privremenim skloništima, a nakon zalaska sunca kreću u potragu za hranom ili boljim skloništem. Život obavijen tamom, koji čovek samo naslućuje iz povremenih čudnih i nepoznatih, ponekad i zastrašujućih zvukova i šumova koji dolaze iz tame, doveo je do nastanka mnogobrojnih narodnih verovanja, mitova i legendi vezanih za noćne životinje”, navodi se u saopštenju Prirodnjačkog muzeja.

Na izložbi “Od sumraka do svitanja” otkrićete zašto su neke životinje tokom evolucije izabrale tajni noćni život za koji su morale i da se opreme naročitim sposobnostima. Naučićete i kako su neke od njih razvile besprekorni njuh, takoreći bešumni let ili hod, ili savršeno osetljive “instrumente” čula dodira. Tako su i neobični šumovi, prodorni krici, zavijanje i kevtanje samo način komunikacije među jedinkama iste vrste, a služe kao zvučni signali za obaveštavanje i uzbunjivanje.

Na izložbi, koja će trajati do juna 2013. i biće obogaćena stručnim predavanjima i brojnim radionicama za decu, publika će imati priliku da se upozna sa 50 različitih vrsta noćnih životinja.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *