Praznici nam stižu a sa njima i opuštajući i razdragani momenti uz one koje volimo. Nova godina, Božić i neizbežni miris ukusnih đakonija koje sa puno ljubavi pripremamo našim najmilijima.
Zlatno pravilo u našoj porodici: na prazničnoj trpezi nikako ne sme da fali pogača, i to ne bilo koja već jedna jedina, pravljena po bakinom već proverenom receptu, ruža pogača.
Za ruža pogaču, koju možete praviti i svakodnevno, ne samo za specijalne prilike, i koristiti kao zamenu za hleb, potrebni su nam sledeći sastojci:
600 gr mekog brašna, pola margarina, 3 jaja, pakovanje kvasca, 1 dcl mleka, 2 dcl vode, 1 kašika soli, 2 kašike šećera, kim i susam po želji, malo ulja
Postupak pripreme je veoma jednostavan. Prvo ćemo staviti kvasac u mleko sa kašikom brasna i šećera i ostaviti desetak minuta da nadođe. U međuvremenu ćemo u činiju u kojoj ćemo da zamesimo testo sipati deo brašna, so, šećer, 0,5 dcl ulja, jaje i u to dodati nadošao kvasac. Ostavićemo testo u posudu, prethodno podmazanu uljem, da odstoji sat vremena.
Kada je testo nadošlo, razvićemo ga sa oklagijom u pravugaonik, premazati ga sa margarinom, uviti u rolat i iseći na 8 krugova. Svaki krug ćemo okrenuti, blago pritisnuti, i zatim ređati jedan pored drugog u podmazan pleh. Pokrićemo pleh krpom i ostaviti testo da odmara pola sata. Dok zagrevamo rernu umutićemo žumance i premazati pogaču i posuti susamom, ili kimom, po želji. Ruža pogaču pečemo na 220°C oko 30 min.
Izvor fotografije: http://bibberche.com/
Uz vruću pogaču i bogato predjelo izmamićete osmeh na licu svim vašim ukućanima ali i gostima. A tu su i sarme i ostala glavna jela, i dezerti koji svakako neće faliti na vašoj novogodišnjoj trpezi, ali o njima nekom drugom prilikom, u danima koji su pred nama.