Novogodišnja trpeza

Praznici nam stižu a sa njima i opuštajući i razdragani momenti uz one koje volimo.  Nova godina, Božić i neizbežni miris ukusnih đakonija koje sa puno ljubavi pripremamo našim najmilijima.

Zlatno pravilo u našoj porodici: na prazničnoj trpezi nikako ne sme da fali pogača, i to ne bilo koja već jedna jedina, pravljena po bakinom već proverenom receptu, ruža pogača.

Za ruža pogaču, koju možete praviti i svakodnevno, ne samo za specijalne prilike, i koristiti kao zamenu za hleb, potrebni su nam sledeći sastojci:

 600 gr mekog brašna,  pola  margarina,  3 jaja, pakovanje kvasca, 1 dcl mleka, 2 dcl vode, 1 kašika soli, 2  kašike šećera, kim i susam po želji, malo ulja

Postupak pripreme je veoma jednostavan. Prvo ćemo staviti kvasac u mleko sa kašikom brasna i šećera  i ostaviti desetak minuta da nadođe. U međuvremenu ćemo u činiju u kojoj ćemo da zamesimo testo sipati deo brašna, so, šećer, 0,5 dcl ulja, jaje i u to dodati nadošao kvasac. Ostavićemo testo u posudu, prethodno podmazanu uljem, da odstoji sat vremena.

Kada je testo nadošlo, razvićemo ga sa oklagijom u pravugaonik, premazati ga sa margarinom, uviti u rolat i iseći na 8 krugova. Svaki krug  ćemo okrenuti, blago pritisnuti, i zatim ređati jedan pored drugog u podmazan pleh. Pokrićemo pleh krpom i ostaviti testo da odmara pola sata. Dok zagrevamo rernu umutićemo žumance i premazati pogaču i posuti susamom, ili kimom, po želji. Ruža pogaču pečemo na 220°C oko 30 min.

 

                         Izvor fotografije: http://bibberche.com/

Uz vruću pogaču i bogato predjelo izmamićete osmeh na licu svim vašim ukućanima ali i gostima. A tu su i sarme i ostala glavna jela, i dezerti koji svakako neće faliti na vašoj novogodišnjoj trpezi, ali o njima nekom drugom prilikom, u danima koji su pred nama.

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *