Noć pozorišta

U subotu 17. novembra, po drugi put će se održati manifestacija Noć pozorišta u Republici Srbiji, u okviru međunarodne organizacije European theatre night, uz podršku Ministarstva za kulturu i javno informisanje, lokalnih samouprava i kulturnih institucija iz 16 gradova i opština Vranje, Leskovac, Pirot, Novi Pazar, Kragujevac, Aranđelovac, Lazarevac, Zaječar, Šabac, Vršac, Sremska Mitrovica, Ruma, Novi Sad, Kikinda, Apatin i Subotica.

Pored izborne godine i lošije ekonomske situacije, institucije kulture u Srbiji su i druge godine prepoznale učešće u manifestaciji te svojim sugrađanima, u skladu sa mogućnostima, pripremile bogat program. U 46 kulturnih institucija, navedenih gradova, učesnica manifestacije (pozorišta, kulturni centri, studentski kulturni centri, muzeji, biblioteke, arhivi, galerije, klubovi i dr.), biće održano preko 60 predstava i 30 propratnih sadržaja (preformansi, muzičkih događaja, muzejskih postavki, radionica, izložbi, i sl.), a kao novina ove godine biće začetak prakse priključenja i promovisanje dramskih sekcija osnovnih škola čije će najbolje predstave biti igrane u “Noći pozorišta”.

European theatre night je međunarodni projekat pokrenut 2008. godine u Hrvatskoj sa ciljem da se direktno podstakne dramsko i glumačko stvaralaštvo na prostoru čitave Evrope i približi kultura široj javnosti. Pored Hrvatske i Srbije realizuje se u Slovačkoj, Sloveniji, BiH, Crnoj Gori, Mađarskoj i Austriji, od 2013. godine u Španiji i Portugaliji.

 

Više informacija na fejsbuk stranici Noć pozorišta Srbija.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *