Neverovatne destinacije Latinske Amerike za prave avanturiste

Latinska Amerika godinama unazad privlači pažnju mnogih stranih turista. To nisu samo oni koji bi želeli da vide znamenitosti i da probaju kulinarske specijalitete ovog kontinenta već uglavnom oni koji su  pravi avanturisti i željni adrenalina. Čuda prirode koja se nalaze na ovoj destinaciji – guste džungle, impresivni stenoviti predeli, moćne reke i specifična ostrva razlog su da barem jednom u životu spakujete  kofere i potrošite svu ušteđevinu na putovanje, sa kog ćete se vratiti barem duplo bogatiji! Evo predloga, za top destinacije u Latinskoj Americi.

Uyuni Salt Flats, Bolivia – Ako uživate u raznovrsnim atrakcijama, jasno je da ogromni aktivni vulkani, gejziri, beskrajne ravnice sačinjene od slane vode kao i posmatranje zvezdanog neba može da bude sasvim dovoljan razlog da posetite ovu pustinju. Turisti se uglavnom odlučuju da istraživanje započnu polaskom iz malog grada Uyuni, nakon čega 3 ili 4 dana putuju adekvatnim prevozom koji ih vodi i do  živopisnih laguna, jezivih kamenih formacija, i staza od slane vode koje se kao ogledala pružaju u nedogled. Za one koji vole izazove, ovo je idealan predlog za sledeće putovanje.

uyuni bolivia

Izvor: www.news.com.au

El Hacha Falls, Venezuela – I ako se većina turista uvek opredeli za napoznatije lokacije, oni koji imaju istančan ukus za uživanjem najčešće biraju nešto novo i atraktivnije. Zato se oni biraju da vide El  Hacha vodopade. Oni su kao takođe veliki kao i neki drugi poznati vodopadi, ali je pravo uživanje što se iza vodopada nalaze prirodni prilazi sa kojih turisti mogu da vide pravu snagu ovog predivnog čuda  prirode.

Salto-Hacha-Waterfall-Venezuela

Izvor: beachcomberpete.com

Torres del Paine, Chile – Mnogi nacionalni prakovi u Americi su konkurenti prirodnoj lepoti nacionalnog parka Torres del Paine koji se nalazi u Chilean Patagonia. Istraživači svoje putovanje kreću iz  obližnjeg grada Puerto Natales odakle koriste posebne staze kao jedan od način da istraže planine, vodopade, borove šume i kristalno plava ledena jezera. Za ovu lokaciju potrebno je oko pet dana za obilazak planina, i eventualno posetu poznatoj Mildon pećini i neverovatnom jezeru Grey lake.

torres

Izvor: imgur.com

Ik-Kil Cenote, Mexico – Ik-Kil Cenote je jedna od najfascinantnijih meksičkih prirodnih lepota. Cenote je sačinjen od prirodnih pećina koje su uklesane u krečnjake Yucatan poluostrva. Ove pećine pune se kišnicom i postaju prelepi prirodni bazeni i podzemne lagune koje ostavljaju sve posetioce ‘’bez daha’’. Oni turisti koji jednostavno vole da uživaju, najčešće se opredeljuju da plivaju u prirodnim bazenima, a  oni koji su ipak više radoznali vreme provedeno na ovoj destinaciji koriste za ronjenje i otkrivanje neverovatnih stena i podvodnog sveta.

il kil

Izvor: www.tuulavintage.com

Lençóis Maranhenses, Brazil – Lençóis Maranhenses je prirodni fenomen severozapadnog Brazila i jedna od najneverovatnijih svetskih destinacija. Lençóis u bukvalnom prevodu sa portugalskog znači  ‘’posteljina’’ i na najbolji način oslikava more koje se koje prostire u nedogled spojeno sa čisto belim peščanim dinama koje kriju mnogobrojna hladna, osvežavajuća jezera i potoke. Da bi stigli do ove destinacije, putnici moraju koriste terenska vozila od ulaza u park do željenih lokacija. I ako pomalo zvuči zastrašujuće, voziti se krivudavim dinama i hodati kroz lagune u vodi koja doseže do pojasa, na kraju  se sve isplati kada se ugleda centar ovog božanstvenog parka.

maranhenses

Izvor: yabbedoo.wordpress.com

Iguazu Falls, Argentina/Brazil – Argentinski Iguazu vodopad nije samo jedan od najvećih vodopada na svetu, već i najveći rezervat biodiverziteta na Južnoameričkom kontinentu. Oko 2000 različitih  vrsta biljaka i velikih životinja, kao što su aligatori, jaguari i mravojedi, čini ovaj vodopad i park koji ga okružuje, pravim Rajskim vrtom. Da bi ova lepota bila vidljiva iz svakog ugla, svuda okolo nalaze se  staze, ali se pravi utisak dobija pogledom iz helikoptera odakle ovaj predeo sija punim sjajem.

iguassu_falls

Izvor: www.inkas.com

La Fortuna, Costa Rica – Po mišljenu mnogih, Costa Rica je jedna od najlepših zemalja Centralne Amerike, jer samo La Fortuna ima sve što jedan avanturista može da zamisli. To su kišne šume, vulkan Arenal, skriveni vodopadi i žičare koje omogućavaju trkanje kroz lišće, nekada i na više od 70 metara visine, preko reka i klisura. A ako je mirnija varijanta ipak pravo rešenje za vas, možete se opustiti na mnogim toplim izvorima koje ova destinacija nudi.

la-fortuna

Izvor: www.entercostarica.com

Perito Moreno Glacier, Argentina – Los Glaciare je nacionalni park u Argentini koji ima oko 350 različitih glečera, od kojih je sigurno najlepši Perito Moreno. On se nalazi na oko 20 metera iznad vode, i  izgleda kao ledena ploča koja je dovoljno debela, ali i puna pukotina, prolaza i ‘’hodnika’’, gde istraživači mogu da se zaustave nakon duge šetnje i da uživaju u pogledu. Oni ‘’srećnici’’ koji uhvate moment  obrušavanja velikih blokova glečera u jezero, opisuju ovo kao poseban užitak na ovoj destinaciji. Svaki turista koji je posetio barem jedan od ovih predela, kaže da je to jedinstveni doživaljaj koji bi svako trebao  da iskusi. Ukoliko imate mogućnosti, volje i vremena nećete se pokajti ako invesirate u ovakvo putovanje. Jer novac dolazi i odlazi, a uspomene i obogaćen duh ostaju zauvek.

perito moreno

Izvor: planetvigil.net

Izvor: huffingtonpost.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *