Neka lepa događanja…

Prvi dan zime otpočeo je ove godine jednim zaista divnim događanjem. U Mikser Hausu se održavao festival Mikser Design Food Christmas edition, po treći put. Udruženje Na putu zdravlja je učestvovalo i predstavilo se sa zdravim načinom pripreme obroka. Cilj je bio predstaviti zainteresovanima da svoj zdrav obrok mogu poneti od kuće na posao, fakultet, školu, put…

Pravili smo ražnjiće od integralnog hleba, falafela, kuglica od kinoe ukrašene krastavcem, čeri paradajzom i paprikom. Jedan ražnjić je količina hrane koja je pojedincu dovoljna za jutarnji obrok, kako bi organizam dobio dovoljnu količinu hranljivih sastojaka koja održava stabilnim nivo šećera u krvi i time podspešuje osećanje vitalnosti, energije i elana.

Mnogi su pokazali interesovanje za naš rad, oduševljavali se našim zdravim specijalitetima, koji naravno uključuju i poslastice – mi smo pripremili toplu čokoladu i kuglice od jabuka sa ovsenim pahuljicama i bademom, zaslađene suvim grožđem i malteksom. Zbog dekoracije kokos smo farbali cveklom, i pokazali da hrana može da bude dizajnirana i na zdrav način, bez veštačkih boja i štetnih emulgatora i aditiva.

Topla čorba od bundeve, koju smo delili za degustaciju, je pomogla da se promrzli od hladnoće, koja je pojačana vetrom i snegom, toga dana ugreju. Čips od heljde sa ukusom belog luka je prisutnima ukazao da grickanje između obroka ne mora da se svodi na prekomerno unošenje štetnih masnoća i soli, nego može da bude i zdravo.

Prisustvo na ovom događanju je doprinelo da divne ljude upoznamo, razmenimo iskustva i družimo se. Bilo je i onih koji su krišom odnosili našu pitu od sočiva i hlebčiće, ali to je samo još jedna potvrda da ono što propagiramo i radimo ima svojih pristalica i nailazi na odobravanje.

Još jedna od stvari koju smo izložili je bio i humus sa bosiljkom, već predhodno spominjan sa spanaćem, za koji sam obećala recept.

HUMUS SA SPANAĆEM

150 gr nauta

3 kašike taana

½ soka limuna

2 šake poparenog spanaća

Celerova so, biber, kurkuma, maslinovo ulje

Naut potopitu preko noći u vodu, ujutru isprati i staviti u čistu vodu da se skuva. Kuvati oko 2-3 sata, dok zrna ne omeknu. Ocediti vodu i staviti u blender, dodati taan, spanać i začine i proraditi u blender dok masa ne postane izjednačena i glatka. Ukoliko je potrebno dodati 3-4 kašičice čiste vode da bi se dobila glatka masa.

Prijatno.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *