NEK’ SE ZNA!

Tučena kod kuće,

Tučena kod kuće,

O tome se ćuti,

ŠŠŠ Šapuće!

…Bili su to stihovi koji prenuše lenjo nedeljno popodne Beograđana. Mnogi su zbunjeno gledali, oni radoznali prišli, ali niko nije ostao ravnodušan pred prizorom grlate grupe, uglavnom žena.

25. novembar je Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama. Ove godine je i Beograd to obeležio okupljanjem na platou Zorana Đinđića, na Trgu Republike. Svuda po Trgu su bile raspoređene crvene figure u obliku žena, na kojima su prolaznici mogli pročitati po jednu ispovest. Sam dan je krunisan i podizanjem spomen-ploče simbolično postavljene na mesto gde je pre 16 godina dever ubio snahu. Spomen-ploča je posvećena svim ženama žrtvama porodičnog i partnerskog nasilja sa tekstom “Vidite li nasilje – Svim ženama žrtvama muškog nasilja”.

Akciju su organizovali Mreža žene protiv nasilja, Autonomni ženski centar, Rekonstrukcija Ženski fond, Žene u crnom, Škart+proba i “Act Women” , koja je omogućila da se i ovaj tekst vizuelizuje fotografijama.

Organizatori akcije održali su i performans “Sećamo ih se” u kome su četiri žene uz gromoglasne bubnjeve odigrale svoj „ples sa smrću“, ispričavši nam kroz pokret i izraz lica po jednu priču o tome kako su neke žene zaista stradale.

Ovom akcijom započeta je kampanja “16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama”, čiji je slogan “Stop femicidu u Srbiji”, a koja će trajati do 10. decembra kada se obeležava Međunarodni dan ljudskih prava.

Prema podacima Autonomnog ženskog centra, svake godine se za pomoć obrati oko 1.500 žena, novih žrtava nasilja. Podatak koji uzrujava običnog čoveka. Jednom godišnje. A kao što reče jednom neko, mogli bismo i drugim danima biti manje slepi i gluvi za druge ljude.

Za više informacija posetite sajt www.actwomen.org

 

Redakcija magazina se zahvaljuje fotografkinji Biliani Bibi na nesebičnoj pomoći.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *