Nega kože u zimskom periodu

Tokom zimskih, hladnih i vetrovitih dana naša koža je izložena raznim negativnim vremenskim uslovima, koji mogu dovesti do njenog isušivanja, ljuspanja i iritacije. To su razlozi zbog kojih je u zimskom periodu neophodna dodatna i pravilna nega kože kako bismo je održali vlažnom, mekom i zdravom. Predrasude o potrebi za jačom ishranom tokom zime navodi nas da jedemo masnu, začinjenu hranu , što se vrlo lako može i odraziti na našem licu.

Jedna od osnovnih funkcija kože jeste njena barijerna uloga, koja sprečava gubitak tečnosti sa površine našeg tela. Tu barijeru čine masnoće, tj. hidrolipidni sloj na površini kože. Hladan zimski vazduh je suv, smanjuje se količina prirodnih masnoća, tako da sa površine kože isparava veća količina tečnosti. Zimski vetrovi još dodatno isušuju i oštećuju kožu. Takođe, zimi smo skloni korišćenju teške šminke, pudera, masnih krema ,korektora. Oni donekle štite kožu od spoljnih uticaja , ali isto tako ne dozvoljavaju koži da diše i zatvaraju pore.

Fotografija: http://jadeskinspa.com/

Koža se usled hladnoće i vetra isuši, pa ukoliko je dodatno ne hidrirate, ona pokušava da se odbrani dodatnim lučenjem sebuma što ima za rezultat zamašćenu i dehidriranu kožu sklonu iritacijama i stvaranju bubuljica i mitisera. Nagle promene temperature pri prelasku iz hladnog u toplo mogu dovesti do pucanja kapilara, iritacija i crvenila, posebno kod osetljive ili kuperozne kože. Zimski period pogoršava već postojeća hronična oboljenja kože kao što su atopijski i seboroični dermatitis, ekcem i psorijaza. Zato je potrebno koži posvetiti posebnu pažnju i obratiti se stručnom licu koje će vam preporučiti niz tretmana kako bi ona ostala zdrava i jedra.

Obavezan tretman u zimskom periodu je manuelno čišćenje kože gde se otklanja višak sebuma u obliku bubuljica, mitisera, prečišćavaju se kanali u kojima se nagomilava masnoća tako da koža može ponovo da diše, čime se priprema se za sledeći korak, a to je posebna ishrana i hidratacija koja je potrebna u zimskom periodu. Koža će već nakon prvog tretmana biti blistava i zdravija, imaće bolju prokrvljenost, odnosno hranljive materije koje su joj potrebne brže će kroz krv stizati do njenih ćelija.

Ne čekajte proleće da iz svog lica izbacite nagomilane toksine, jer će prvi sunčevi zraci otkriti upravo ono što ne želite.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *