Naš sud: Totalni opoziv

Koliko god se ja bunila i osuđivala Holivud da pati od opasnog nedostatka inspiracije jer je čitava 2012. godina u znaku rimejkova, činjenica je da su neki filmovi zaista pomerili granice i bacili novo svetlo na već poznatu temu. Ovo nije slučaj sa izdanjem 2012 “Totalnog opoziva”.

Režiser Vajsman (Len Wiseman) je na žalost dao sve od sebe da načini film što je više moguće realističnim. Verovatno je zbog ovoga film i propao. Dakle, kao i u originalu Daglas Kvejd, glavni junak, je običan radnik koji provodi dane u kolotečini. Svaki dan za njega predstavlja manje više reprizu onog prethodnog. Ipak, jednog dana on odlučuje da nešto promeni te odlazi do izvesne kompanije “Sećanje” koja će mu za male pare usaditi neki zanimljivi događaj. Naravno, sve pođe po zlu, on pobije pola vojske, žena ga sačeka sa pištoljem kod kuće, Kvejd počinje da beži i uskoro otkriva da je život koji priželjkivao možda njegova jedina stvarnost.

Originalni film sa Arnoldom Švarcenegerom (Arnold Schwarzenegger) je ako ništa drugo, ono mnogo zanimljiviji. Bilo da ste veliki poštovalac ovog filma ili ne, sigurno se sećate beskrajno interesantnih vanzemaljaca koji su obeležili Devedesete. Nemojte da očekujete da će isti obogatiti ovogodišnju verziju u kojoj glavnu ulogu tumači Kolin Farel (Colin Farrell). Režiser je zadržao jedino devojku sa tri dojke i sa njom se završavaju sve fizičke anomalije. Čitav film je smešten u futuristički geto u kome iz nepoznatih razloga većinu čine Kinezi, te ne postoji ni “M” od planete Mars iz originalnog filma.

Kvejdovu “ženu” Lori igra Kejt Bekinsejl (Kate Beckinsale), dok je uloga njegove prave ljubavi pripala Džesiki Bil (Jessica Biel). Lori je predstavljena kao Teminator u helankama, hladnokrvna, spremna da pobije sve ne bi li presudila Kvejdu. Nasuprot njoj je fina, dobra, raznežena Melina sa suznim očima koja će učiniti sve da spase svoju ljubav. Ovo nije jedini kliše u filmu. Svaku repliku smo već čuli, i to ne u originalnom već u svakom drugom filmu.

Fotografije preuzete sa Movienewz.com

Već posle desetog minuta “Totalnog opoziva” možete da se pomirite sa činjenicom da ništa novo nećete čuti, međutim, ubrzo ćete biti primorani da shvatite da nećete ništa novo ni videti. Jasno je da su specijalni efekti znatno uznapredovali od Devedesetih, no njima nije postignuto ništa novo. Sve jurnjave su već viđene, borilačke veštine su one najosnovnije, a eksplozije većih razmera možete da vidite u filmu “Project X”.

Ukoliko volite original, nemojte da se zamarate rimejkom. Zapravo, ova dva filma su slabo povezana. Svakako da su priče slične jer su rađene po istom delu, ali sami likovi, njihovi odnosi, vizuelni identitet i replike su u novom filmu bleda senka, ukoliko su i senka, originala. Film iz devedesetih može da počiva u miru siguran da je zadržao svoj primat. Čak šta više, verovatno će sad dobiti dodatno na ceni.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *