Naš sud: Na tajnom zadatku

 U akcionoj komediji Šmit (Džona Hil) i Dženko (Čening Tejtum) spremni su da ostave iza sebe adolescentske probleme i da nastave dalje. Završavaju policijsku akademiju i kao mladi policajci pridružuju se tajnoj akciji koja ima za cilj da suzbije kriminal u srednjim školama. Rizikujući život upuštaju se u borbu sa narko bandama i shvataju da srednja škola više nije kao što je bila pre samo par godina. Pred njima su teški zadaci, da se izbore sa kriminalcima, ali i sa srednjom školom.

Film “Na tajnom zadatku” je jednostavno bizaran, u pozitivnom smislu. Priča je poprilično normalna, oslanja se na radnju istoimene serije iz osamdesetih godina. Međutim, i dalje je potpuno nenormalna. Smejaćete se sve vreme, a nećete biti sigurni ni zbog čega ste na ivici suza i zašto se za ime svega previjate po bioskopu kao da iskače Osmi putnik iz vas. Dok vi shvatite da je fora bila poprilično glupa i da nije imala veze sa životom, vi ćete se smejate na sledeću scenu. Ko bi rekao da je Tejtum briljantan u komedijama? Ko bi uopšte rekao da čovek ume da glumi, uz dužno poštovanje fanovima.

Vizuelni identitet filma je izuzetno slobodan, što zapravo prija oku. Naročito su zanimljivi animirani momenti, sa sve roze drečavim bojama. Izgleda kao vrlo loša najava za narednu rundu u boksu, što je jednostavno neprocenjivo. Nakon što napustite salu, bićete poprilično zbunjeni, prokomentarisaćete da je film glup i da vas je sramota što ste se cerekali toliko glasno da je čovek do vas morao da promeni red sedenja. Nakon te krize identiteta ćete priznati sebi da je “Na tajnom zadatku” zapravo najbolja komedija koju je Holivud pustio na svetlost dana u poslednjih nekoliko godina.

Iako je film prepun neočekivanih trenutaka, od kojih su neki bizarni samo da bi bili bizarni, poput svetlećeg Isusa Hrista, on se i dalje izdvaja od svih ostalih komedija. Priča zapravo ne izgleda kao da ju je napisao deda od 80 i kusur godina. Nema trenutaka “ja kada sam išao u srednju školu sve je bilo drugačije”, a za divno čudo nema klišea od kojih nam je muka. Naravno, pod ovim mislim da čirlidersice i ragbiste koji su uvek najkul klinci u dvorištu. Naprotiv, dilere i kul ekipu sačinjavaju najbolji đaci koji se brinu o okolini, reciklaži i zaštiti životinja. Da li je Holivudu zapravo došlo do mozga da filmovi šalju neku poruku? Svaka čast, napredujete. Ok, jedini propust je što posle filma nikako neće moći da vam se ukaže odgovor na pitanje: “Pa dobro zašto onda ne bi trebalo da se drogiram?”

Bilo kako bilo, film je zaista pravo osveženje. Neočekivano je dobar, duhovit, a pre svega, zabavan je jer izbegava usistemljene tokove koji su nam došli preko glave. Svakako da ni Tejtum ni Hil neće biti nominovani za Oskara, ali to ne umanjuje činjenicu da su svoje uloge izneli izvanredno i potpuno u skladu sa pričom. Nisu nadigrali film, uklopili su se u njega i izmamili vam osmehe. Naročito je prijatno iznenađenje Dejv Franko, koji često biva zanemaren u senci svog starijeg brata. Bilo kako bilo, daleko od toga da je film bog zna kako pametan i da ćete se osetiti produhovljeno kada izađete, ali u kategoriji komedije u potpunosti opravdava svoje postojanje. Ukoliko želite da se nasmejete, znate šta vam je činiti.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *